Az épület új külseje igazodik az óvoda jellegéhez

Tulipánóvoda
Komárom |

A magyar kormány Kárpát-medencei óvodatámogatási programjának köszönhetően teljesen új külsőt kapott a komáromi Tulipán Óvoda.

A 230 ezer eurós beruházásból 200 ezer eurót költöttek felújításra, 30 ezret pedig eszközvásárlásra. Komárom második legnagyobb óvodájáról van szó, négy vegyes életkorú csoporttal működnek.

A néphagyományokra fókuszálnak

Michač Szilvia igazgatónő az ünnepélyes átadáson elmondta, az általános oktató-nevelő feladatok megvalósítása mellett óvodájuk két kiemelt célt követ: a néphagyományok őrzése, megélése a népművészetek gazdag eszközrendszere segítségével és az egészséges életmódra nevelés. Bár a belső terek esztétikusak, gazdagon díszítettek – számos korabeli használati tárgyat is sikerült már összegyűjteniük és kiállítaniuk –, az óvoda kívülről nagyon lepusztult állapotban volt. Ezért jött nagyon jókor a magyar kormány támogatása. Az új külső pedig teljes egészében igazodik a benne folyó tevékenység jellegéhez. Keszegh Béla polgármester beszédében megemlékezett Jókai Tiborról, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) tavaly elhunyt elnökéről, aki sokat tett azért, hogy a Tulipán Óvoda is a támogatott intézmények közé kerüljön. A polgármester rámutatott arra, hogy az utóbbi éveken csökken Komárom lakossága, amit csak összefogással, családsegítő programokkal lehet megállítani, kiemelten odafigyelve a kisgyerekes családokra.

Nőtt a magyar óvodások száma

Czimbalmosné Molnár Éva, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága főosztályvezetője emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány által 2016-ban indított óvodafejlesztési támogatási programjának első-második ütemében Kárpát-medence szerte 38,5 milliárd forintot fordítottak óvodák és bölcsődék felújítására, illetve újak építésére, valamint az ott dolgozó pedagógusok szakmai továbbképzésére. A Felvidéken a kiválasztott 135-ből már 100 felújítás befejeződött, illetve újépítésű óvoda elkészült. A következő ütemben 9 milliárd forintos keret szétosztása várható. Az első eredmények is mutatkoznak már, az SZMPSZ-től kapott tájékoztatás szerint a magyar óvodai osztályokat látogató gyerekek száma jelenleg Szlovákiában 9006, ami közel 3 százalékos növekedést jelent az előző évhez képeset. Van azért még hová fejlődni, hiszen a magyar gyerekek 8 százaléka még mindig szlovák óvodát látogat. Kárpát-medence szerte 48 ezerről 54 ezerre nőtt a magyar óvodások száma, ezt szeretnék 2020-ig 60 ezerre növelni. 

Komáromban van elég óvodai férőhely

Komáromban 12 városi fenntartású, valamint két egyházi óvoda működik. A városi óvodák közül 5-5 a magyar és a szlovák nyelvű, kettő pedig vegyes, azaz magyar és szlovák osztályaik is vannak. A városi óvodákban 17 magyar és 22 szlovák osztályt tartanak számon, viszont a Marianum Egyházi Iskolaközpontban további 5 magyar óvodai osztály van, a református egyház által működtetett benei óvodában pedig kettő. Ez utóbbi azonban várhatóan április-május folyamán átköltözik új otthonába. Átadás előtt áll ugyanis a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programja keretében megépült Csillag Óvoda és Bölcsőde, ahová három óvodai és egy bölcsődei osztályt terveztek, összesen 78 férőhellyel.

Bajkai Jánostól, a városi hivatal oktatási és kulturális főosztályának vezetőjétől megtudtuk, hogy három éves kortól minden gyereket fel tudnak venni óvodába. Az esetleg előfordulhat, hogy nem a szülő által leginkább preferált intézménybe, mert az már megtelt. „Van néhány óvoda, ahová már egy évvel korábban bejelentkeznek a szülők, hogy mire gyerekük eléri az óvodás kort, biztosan legyen számára hely” – mondta a főosztályvezető. A Csillag Óvoda megnyitásával is bővül az óvodai helyek száma, a benei óvodában ugyanis, bár két osztály van, a közegészségügyi hivatal az utóbbi években összesen csak 22 gyermek felvételét engedélyezte.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?