Segítsük a repce nitrát-felvételét

A repce olyan termény, amelynél néhány lényeges tényezőre nagyon oda kell figyelni, hogy jó termést érjünk el. A hozamokra nagy befolyást gyakorol az időjárás is, de néhány negatív hatást mi is ki tudunk küszöbölni.

Ha a sikeres termesztőket nézzük, akkor azt látjuk, hogy ők igyekeznek mielőbb a földbe juttatni a magot, a csapadékmennyiségtől függően augusztus 2-8-a között. A 4 leveles fázisban rövidítik a szárat 0,5-0,7 l/ha tebuconazol adagolással. Ha ezt az 5-6 leveles állapotban végezzük el, akkor erősebb hatást érünk el pl. 0,7 l/ha teboconazol+0,3 l/ha Caryx adagolásával.

Az őszi kezelést a gyengébb egyedeknél szeptemberben érdemes elvégezni nitráttal, mivel a repce nitrát-kedvelő, nem veszélyezteti a növényt a kifagyás. A rövidítés második fázisában, szeptember végén, illetve október elején el kell kezdeni foglalkozni a gyökérzettel is. FULHUM-al 10% karbamidot és bórt juttatunk ki. Fontos, hogy ősszel 1 m2-re 20-40 egyed jusson.

A tavaszi növekedésszabályozás a növény sűrűségére van hatással. A ritkább növényeknél a növekedésszabályozást korábban kezdjük, a levélrózsa kialakulásakor. A sűrűbb növényzetnél csak 35-60 cm magasságnál kezdjük a morforegulátorok alkalmazását.

A nitrát-kedvelő repcének az egész tavaszi fejlődés során nagy segítségére vannak a nitrátreduktázist segítő készítmények. Ezt vagy egyszer adagoljuk a növekedésszabályozástól a virágzás kezdetéig (STIMUL PLUS 0,5 l/ha – segít leküzdeni a szárazság okozta stresszhatást, segíti a gyökérzet és a zöldtömeg fejlődését), vagy többszöri kisebb adagolásban a vegetáció egész ideje alatt (3D PLUS 0,1-0,25 l/ha). Ez utóbbi készítmény is segít megtartani a vizet a növényben. A kísérletek során bebizonyosodott, hogy a készítmények segítségével négyszeresen jobb volt a nitrát beépülése a növénybe, mint a kontroll esetében.

A virágzás előtt, és a virágzás idején főleg a száraz területeken érdemes feltölteni a növényt nitrogénnel. Ezen applikáció során nagy jelentősége van az ENERGEN 3D PLUS alkalmazásának is, amely megtartja a vizet a növényben, és segíti a nitráttal való munkát.

A kísérletek eredményei figyelemmel kísérhetők a YOUTUBE-on az ENERGEN CZ csatornán. 

Bővebb információért keresse Szlovákiában képviselőnket (ENERGEN SK s.r.o., Ing. Róbert Vitáriuš, 0908 705 573, energensk@gmail.com, www.energen.info)

Jaroslav Mach

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?