Receptek

r

A mai menü: Tavaszi retekleves, gyömbéres-szójás csirke, zöldséges rolád, szendvicskrém retekből és kávékrémes diótorta.

Tavaszi retekleves

Hozzávalók: 40 dkg sörretek (nagy, fehér, kerek), 5-6 piros hónapos retek, 2 ek. olívaolaj, 1 szál sárgarépa, 2 ág kakukkfű, csipetnyi szerecsendió, 1 zöldségleveskocka, 1 ek. liszt, félmaréknyi aprótészta, só, darált bors, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma.

Fazékban az olajon fél percig pároljuk a finomra összevágott fokhagymát, majd hozzátesszük a felkockázott sárgarépát és a meghámozott, kockára vágott retket. Rádobjuk a kakukkfűágat, szerecsendióval, kevéske darált borssal, sóval és a leveskockával ízesítjük. Közepes lángon, fedővel lefedve öt percig pároljuk, majd megszórjuk liszttel, összekeverjük, és felöntjük másfél-két liternyi vízzel. Negyed órán keresztül főzzük, aztán beleszórjuk az apró levestésztát.

További öt perc főzés után hozzákeverjük az összevágott petrezselyemzöldet, majd forrón tálaljuk. Pár ek. tejszínnel vagy tejföllel krémesítjük.

Gyömbéres-szójás csirke

Hozzávalók: 2 csirkemellfilé, 50 dkg brokkoli, 25 dkg csiperkegomba, 1 piros kaliforniai paprika, 2 szál újhagyma, diónyi gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, 3 ek. szójaszósz, 1 csilipaprika, frissen őrölt bors, kevés olívaolaj.

A csirkét falatnyi darabokra kockázzuk, a megtisztított zöldségeket felaprítjuk, az újhagyma fehér részét vékonyan felkarikázzuk, zöld részét félretesszük a tálaláshoz, a gyömbért és a fokhagymát lereszeljük.

Egy serpenyőt vagy wokot jól felforrósítunk, 1 evőkanál olajat öntünk bele, és a húskockákat minden oldalukon elősütjük (3-4 perc); borsot őrölünk rájuk, majd egy tálba öntjük őket. A serpenyőbe még 1 kanál olajat teszünk, rátesszük a brokkolit, fokhagymát és gyömbért, erős tűzön 3-4 percig pirítjuk, aztán a csirkéhez öntjük. A serpenyőbe újabb kanál olajat öntünk, rádobjuk a gombát, ezt is kevergetve elősütjük, hozzáadjuk a brokkolit és a csirkét, meglocsoljuk a szójaszósszal, s hozzátesszük a kaliforniai paprikát, az újhagymát és a felszeletelt csilipaprikát (vagy csilipelyhet). Alaposan átforgatjuk, felöntjük 1 dl vízzel, majd fedő alatt 5 percig forraljuk.

Azonnal tálaljuk az újhagyma finomra vágott zöldjével megszórva. Köretnek rizst vagy kuszkuszt adhatunk mellé.

Zöldséges rolád

Hozzávalók: 4 salátalevél, 2 sárgarépa, 2 nagyobb cukkini, 1-1 piros és sárga húsú paprika, 1 csokor metélőhagyma, 4 ek. olívaolaj, 2 ek. tejföl, 4 tortillalap, só, bors.

A salátát megmossuk, megszárítjuk. A répákat megtisztítjuk, lereszeljük. A cukkinit meghámozzuk, megmossuk, hosszában félbevágjuk, aztán feldaraboljuk. A paprikákat kimagozva vékony csíkokra vágjuk. A metélőhagymát megmossuk, felaprítjuk. Az olívaolajat serpenyőben felforrósítjuk, hozzátesszük a répát, cukkinit, paprikát, metélőhagymát, és kb. 10 percig pároljuk. Sóval, borssal ízesítjük, majd hozzáadjuk a tejfölt. A tortillalapokat befedjük salátalevéllel, rájuk halmozzuk a zöldségkeveréket, és feltekerjük őket.

Tipp: Ha nincs tortillalapunk, sós palacsintába is tölthetjük a keveréket.

Szendvicskrém retekből

Hozzávalók: 1 ek. olaj vagy vaj, 2 szál újhagyma felkarikázva, 1 csokor zsenge piros retek felszeletelve, 6-7 dkg krémes túró, só, bors ízlés szerint, 1 kk. ételízesítő, 1 ek. balzsamecet.

A hagymát olajon üvegesre pirítjuk. Rátesszük a retket, pár perc alatt megpirítjuk, majd belekeverjük a fűszereket. Turmixgépbe öntjük, hozzáadjuk a túrót és a balzsamecetet, és simára dolgozzuk. Ha nem elég krémes, egy kevés natúr joghurtot vagy tejfölt is tehetünk bele.

Tipp: Ez a zöldségkrém pirítósra, de akár sült húsok, halak mellé is kiváló.

Kávékrémes diótorta

Hozzávalók – tészta: 6 tojás, 6 ek. cukor, 4 ek. liszt, 2 ek. darált dió; krém: 25 dkg vaj, 20 dkg darált dió, 4 tojás, 3 ek. porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1 dl főzött kávé.

A tésztához kettéválasztjuk a tojásokat, és a fehérjéből kemény habot verünk. Kanalanként hozzáadagoljuk a porcukrot, s egyesével belekeverjük a tojássárgákat. Hozzáforgatjuk a lisztet, diót, és kivajazott, liszttel megszórt tortaformába egyengetjük. Előmelegített sütőben (25-30 perc alatt) megsütjük (az ajtót nem nyitogatjuk). Amikor magas, aranybarna, és elválik a forma szélétől, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Megvárjuk, míg kihűl, majd két vagy három lapra vágjuk.

A krémhez a tojásokat gőz felett a cukorral sűrűre keverjük. Hozzárakjuk a vajat, vaníliás cukrot, beleöntjük a kávét, és hozzáforgatjuk a diót. Megkenjük vele a torta tetejét (akár az oldalát is), majd dióbéldarabokkal díszítjük. Legalább két órára hűtőbe tesszük, és csak felszolgálás előtt szeleteljük.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?