Majdnem egész nap vallatta Peter Tóthot a NAKA

Peter Tóth

Hétfőn csaknem egész nap vallatták a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) rendőrei Peter Tóth volt újságírót és a szlovák titkosszolgálat (SIS) kémelhárításának volt főnökét Nyitrán.

Tóth röviddel 8 óra után érkezett a kihallgatásra, hogy tanúként vallomást tegyen Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében.

Tóth csak kora este távozott a kihallgatásról, a várakozó újságírókat elkerülte. A kihallgatáson jelen voltak Alena Zs., A. Zoltán és Miroslav M. terheltek ügyvédei is. Az újságírók kérdéseire egyikük sem akart válaszolni.

Az újságírók Tóth általi megfigyelésének ügyét a Pozsonyi (Bratislava) Kerületi Ügyészség felügyeli. Oliver Janíček szóvivő a TASR kérdésére elmondta: veszélyes zaklatás ügyében indult büntetőeljárás a büntető törvénykönyv 360-as paragrafusa alapján. Hozzátette: konkrét személyt eddig nem gyanúsítottak meg, folynak a tanúkihallgatások.

Az eredetileg titkos tanúval, Peter Tóthtal kapcsolatban, aki Marian K. megbízásából figyelt meg újságírókat, a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze korábban elmondta: az egyes személyek megfigyelése ügyében különálló büntetőeljárás folyik, de azt nem az ÚŠP felügyeli. „Nem tudunk arról, hogy ez az ügy közvetlenül összefüggene Ján Kuciak meggyilkolásával” – mondta a felügyelő ügyész. Tóth vallomását ugyanakkor figyelembe vették, amikor Marian K. meggyanúsításáról határoztak.

Tóth a kettős gyilkosság kivizsgálása elején titkos tanúként tett vallomást, később úgy határozott, hogy a saját neve alatt fog tanúskodni. Elutasította, hogy ő maga megfigyelte volna Kuciakot. Elmondása szerint egy ismerőse követte lesifotósként az újságírót mintegy öt napon keresztül. Tóth tagadta, hogy ez összefüggésben lenne a gyilkossággal. 

Ján Kuciak az Aktuality.sk hírportálnál dolgozott oknyomozó újságíróként. Őt és a jegyesét nagymácsédi családi házukban lőtték le egy 9 mm kaliberű pisztollyal 2018. február 21-én. A gyilkosságért a megrendelő legalább 70 000 eurót fizetett. Eddig öt gyanúsított – Alena Zs., aki a gyanú szerint kifizette a gyilkosság árát, Tomáš Sz., aki a gyanú szerint végrehajtotta a gyilkosságot, Miroslav M., aki előbbit a gyilkosság helyszínére szállíthatta, A. Zoltán, a feltételezett közvetítő és Marián K., a gyilkosság feltételezett megrendelője – ellen indult eljárás. Mindnyájan előzetes letartóztatásban vannak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?