Változások kopogtatnak a gimibajnokságban

gimibajnokság

Megújul a Szlovákiai Magyar Gimnáziumok Országos Bajnoksága? Vagy kitart az eredeti, hagyományos sportágak mellett? 

Mindenesetre, ha rápillantunk az idei, 26. kiírás várható történéseire, rájövünk, hogy valami készül, változások kopogtatnak a magyar középiskolások egyetlen sportversenyében. Erről is kérdeztem Kovács Pétert, a bajnokság koordinátorát, a galántai Kodály Zoltán Gimnázium testnevelő tanárát.

Tavaly, mikor lezárult a gimibajnokság, felvetődött, hogy a Diákolimpia mintájára minden sportágban egy helyszínen rendeznék meg az idei versenyeket. Él még ez az elképzelés?
Igen. Komárom jelezte ezt a kezdeményezést. Miután tárgyaltunk erről a Selye János Gimnáziumban, megegyeztünk abban, hogy az ősz elején, vélhetően szeptemberben Diósi Viktor kolléga főszervezésében kétnapos versenyen találkoznának a diákok. Maga az elképzelés teljesen új alapokra helyezné a bajnokságot. Júniusban megszólítanánk az érintett iskolákat, s felmérnénk, milyen érdeklődés várható. Úgy néz ki, hogy a 26. kiírás átmeneti lesz, hiszen én nem akarom kihagyni a hagyományos sportágakat az idei versenykínálatból. 

Jelenleg hogyan néz ki a műsor?
Március 28-án a futsallal kezdünk Komáromban. Április folyamán a somorjai Madách-gimnázium rendezi az idei kosárlabdatornát, mind a lányok, mind a fiúk részére. Voltaképpen érvényesül az a szabály, amit néhány éve bevezettünk, hogy a címvédő lehet a következő évben a házigazda. A somorjaiak pedig tavaly mindkét kategóriában bajnokok voltak. A röplabdatornát ősz végén várhatóan a bajnokság bölcsője, az ipolysági Szondy György Gimnázium rendezi.

2019-től az iskolarendszerben történt változások nyomán megszűnt sportgimnáziumként létezni a dunaszerdahelyí sportgimnázium. Január elsejétől középfokú sportiskola néven jegyzik. Marad a gimibajnokság kötelékében?
Egyetlen magyar sportorientált középiskolánknak stabil helye van a bajnokság mezőnyében. Továbbra is számolunk részvételükkel, s úgy tudom, már jelentkeztek is a versenyekre.

2016 óta újra lesz futsaltorna a gimibajnokságon. Mi hozta vissza a műsorba ezt a sportágat?
A komáromi Selye-gimnázium kompromisszumkészsége, és az, hogy a somorjai Madách-gimnázium elvállalta a kosárlabdatorna házigazdaszerepét, aminek külön örülök. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?