Születésnap

dd

A regény az ötvenes évek Budapestjén játszódik, az Eperjes Benjámin utcában. Május van, Illés Bori nagy izgalommal várja a tizennegyedik születésnapját, nagylánykora kezdetét. Divatos ruhákról és életre szóló szerelemről álmodik, elképzeli, hogy felhőkarcolóban fog élni, nem ilyen csúnya öreg házban, és soha életében nem fog dolgozni, csak „cserélgeti a virágokat a vázában”. Nagyot csalódik, mikor a nap nem hoz sorsdöntő változást: szülei ugyanúgy „nem veszik komolyan”, ugyanúgy két copfot és kötényt kell hordania, az áhított tűsarkú cipő és nylonruha helyett pedig csak egy csúnya télikabátot kap. Borit a mindennapjait gyökeresen felfordító változás lassanként ráébreszti arra, hogy nem önmaga a legfontosabb, és rájön, hogy még egyáltalán nem felnőtt, csak egy önző, önállótlan, beképzelt kislány. Amikor ez a felismerés eléri a tudatát, akkor kezd igazán felnőni, tenni másokért, számításba venni mások érzéseit és igényeit, mások szemszögéből is megfigyelni a dolgokat. Eközben végigkövethetjük az Eperjes Benjámin utca lakóinak mindennapjait, sorsuk több ponton összefonódik, a fő összekötő kapocs Illés Bori. Szabó Magda több szemszögből írta meg a történetet, így minden szereplő érzéseibe és motivációiba betekintést nyerhetünk.

Szabó Magdában azt szeretem, hogy a szereplők és a történet hiteles az ifjúsági regényeiben is, nem borít be cukormázzal mindent, igaz, van egy kicsi tanmesejelleg, de nem nézi hülyének az olvasót. Bár a történet boldog véget ér, és kellemes báj lengi be, nem maradnak ki belőle a valódi problémák, fájdalmak, nehézségek. Ennek a regénynek is olyan gazdag az érzelemvilága, és olyan valóságosak a szereplői, hogy rögtön beszippant.

Még így tizenhat évesen is néha azt hiszem, hogy én már felnőtt vagyok, aztán rájövök, mégsem. Az írónő nagyon jól ismerte a gyerekeket és az emberi természetet úgy általában – mindenkiben volt vagy van egy kicsi Illés Boriból… bennem is.

Körülbelül tizenkét éves koromban került a kezembe a Születésnap, és először egyáltalán nem tetszett, de valami mégis arra késztetett évekkel később, hogy újraolvassam. Örülök, hogy így tettem, ez a regény is nagy kedvencemmé vált.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?