Nem éri meg csalni a házi pálinkafőzésnél

Pozsony |

A Híd tavaly elfogadott javaslatának köszönhetően az idei év elejétől korlátozott mértékben már otthon is bárki főzhet magának pálinkát. A vámhatóság azonban ezzel kapcsolatban újra felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a házi pálinkafőzésnek szigorú szabályai vannak, amiről sokan hajlamosak megfeledkezni.

„Aki azt gondolja, hogy a pálinkafőző berendezés meg-
vásárlását követően szabadon, és bármiféle megkötések nélkül hozzáláthat a pálinkafőzéshez, hatalmas tévedésben van, ez esetben ugyanis borsos büntetésre számíthat” – nyilatkozta Drahomíra Adamčíková, a pozsonyi vámhivatal szóvivője.

Az idei év elejétől életbe lépett jogszabály szerint évente legfeljebb 25 liter 100 százalékos vagy 50 liter 50 százalékos alkoholt lehet előállítani ilyen módon, maximum 100 literes desztillálóberendezésben.

Az otthoni pálinkafőzésre csak a 21 évnél idősebbek jogosultak. Ha egy háztartáson belül többen is teljesítik a magánfőzés kritériumait, akkor is csak 25 liter pálinkát lehet előállítani egy évben az egész háztartás részére. Fontos kitételnek számít az is, hogy az így előállított alkohol nem kerülhet piaci forgalomba, miközben csak saját termesztésű gyümölcsöt lehet felhasználni, a pálinkafőző berendezésnek pedig meg kell felelnie a törvény által megszabott feltételeknek.

„Akik házi pálinkafőzésre adják a fejüket, azoknak nem szabadna megfeledkezniük az ezzel járó adminisztratív kötelességekről sem. Ha megvásárolják az ehhez szükséges berendezést, azt legkésőbb 15 napon belül be kell jelenteniük a lakóhelyükön illetékes vámhivatalnak és a földművelésügyi tárcának is. Ezt követően kell felkérniük a vámhivatalt arra, hogy vegye fel őket a pálinkát otthon főző magánszemélyek nyilvántartásába, és adja ki számukra az ezt bizonyító igazolást. A pálinkafőzésnek csak azt követően láthatnak hozzá, hogy ez utóbbit kézhez kapják” – mondta Adamčíková.

Az otthon főzött pálinka után adóbevallást kell tenni a vámhivatalnak, legkésőbb három munkanapon belül a berendezés beindítását követően. A pálinkafőző berendezést ugyanis le kell plombáltatni. Ha valaki pálinkát akar főzni, ezt írásban be kell jelentenie a vámhatóságnak, és az leveszi az ólomzárat, később pedig ismét lezárja a berendezést. Természetesen a jövedéki adót be is kell fizetni, ami a 100 százalékos alkohol esetében literenként 5,40 euró, vagyis 25 literre számítva 135 eurós átalányadóval számolhatunk.

„Az említett szabályok betartása nélkül nem beszélhetünk legális pálinkafőzésről. A szabályok megsértői büntetésre számíthatnak” – nyilatkozta Adamčíková.

A jogszabály megsértőit, az akár 3 ezer euróra rúgó büntetésen kívül, három évre eltiltják az otthoni pálinkafőzéstől is.

Adamčíková szerint ezért a központi adó- és vámhivatal azt ajánlja a házi pálinkafőzéssel foglalkozóknak, hogy bármilyen bizonytalanság esetén forduljanak az adó- és vámhivatal ügyfélközpontjához, vagy a helyileg illetékes vámhivatalhoz. „Érdemes még a berendezés megvásárlása előtt alaposan tájékozódni a feltételekről” – tette hozzá a pozsonyi vámhivatal szóvivője. Az első körben érdemes felkeresni az adó- és vámhivatal honlapját (www.financnasprava.sk) is, ahol szintén megtaláljuk az összes lényeges információt a házi pálinkafőzéssel kapcsolatban. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?