Šefčovič megköszönheti Kotlebának

sefcovic

Az államfőválasztás első körében a szavazók megismételték azt az eredményt, amit a korábbi megyei, majd az önkormányzati választáson: a Smer szemmel láthatóan gyengül, és a saját jelöltjeinek már nem jelent garanciát a sikerre.

Öt évvel ezelőtt Robert Fico, a párt elnöke 28 százalékot szerzett az első fordulóban, Maroš Šefčovič most 10 százalékkal kevesebbet. Ha egyfordulós lenne nálunk az államfőválasztás, akkor  2004-ben Vladimír Mečiar elnök lett volna, 2014-ben Robert Fico szintén,  Šefčovič most örülhet, hogy bejutott a második fordulóba.

A Smer ugyan folyamatosan gyengül, azt mégsem állíthatjuk, hogy a demokratikus, civil blokk jelöltje megerősítette pozícióit. 

Bár Zuzana Čaputová impozáns győzelmet aratott az első fordulóban, ha összehasonlítjuk az eredményét e blokk öt évvel ezelőtti jelöltjeinek eredményeivel (Andrej Kiska, Radoslav Procházka, Milan Kňažko), akkor 17 százalékpontos a lemaradása. 
Köszönhetően Robert Mistrík valóban felelősségteljes viselkedésének, nem kellett ennek a szavatóbáronak két jelölt között őrlődnie, hogy kire szavazzon, ha biztos befutót akar látni a második fordulóban.

Amire képes volt Mistrík, azt nem tudták megtenni a „harmadik” tábor jelöltjei, és ezzel szerencsére jókora lehetőséget szalasztottak el. Öt éve egyetlen államfőjelöltje sem volt a rendszeren kívüli erőknek, most pedig négy is – Štefan Harabin, Marian Kotleba, Martin Daňo és Róbert Švec.

Mivel Kotleba csakis a saját személyes érdekeit tartotta szem előtt, nem pedig azt, hogy esetleg valami hasonszőrű jelölt sikert érjen el az ő térfeléről, így Harabin a maga sajátos módján joggal jelentette ki, hogy tulajdonképpen megnyerte a választást. Ő a „nyertes”, de csak a vesztesek között. 
Mindenesetre Kotlebával együtt 25 százalékot szereztek, ami ugyan a kétfordulós elnökválasztás esetében elhanyagolható, de ez az eredmény semmi jót nem jósol a következő parlamenti választás előtt. 

Ahhoz, hogy a Smer és  Šefčovič győzzön a második fordulóban, magához kellene csalogatnia Harabin és Kotleba szavazóinak döntő részét. Ha Fico indulna, neki talán még sikerülne is elbolondítani őket, 

emlékezzünk csak, mennyire kvittelték az interneten tenyésző rendszerellenes erők azokat az összeesküvés-elméleteket, amiket Fico a tavaly februári Kuciak-gyilkosság után összehordott.
De egy eurokrata Šefčovič, az Európai Bizottság alelnöke teljesen érdektelen e közeg számára. Ha a rendszerellenes tábor mégis mobilizálná magát csak azért, hogy ne Čaputová legyen az államfő, az viszont világos jelzés lenne arról, hogy milyen kormány alakul itt a következő parlamenti választás után.

Čaputová pontosan tudja, hogy még nem nyert, és ha nem az övé a végső győzelem, akkor az első fordulóbeli siker mit sem ér. A kérdés az, hogy ezt pontosan tudják-e azok a választók is, akik őt szeretnék látni az elnöki székben.

A szerző a Trend hetilap kommentátora

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?