Kiska Van der Bellen osztrák államfővel találkozott

Kiska Van der Bellen
Pozsony/Bécs |

Andrej Kiska államfő csütörtökön Alexander Van der Bellen osztrák államfővel találkozott Weiden am See községben. A köztársasági elnökök egy nem formális ebéden vettek részt, amely után átadták egymásnak az országaik legmagasabb állami kitüntetéseit a jószomszédi viszonyok fenntartásáért tett kölcsönös erőfeszítéseikért.

 

Az osztrák államfő elmondta, hogy bár a két ország nem mindenben ért egyet – ilyen például a mohi (Mochovce) és apátszentmihályi (Jaslovské Bohunice) atomerőművek kérdése -, reméli, hogy mint mindig, most is sikerül megtalálniuk a közös nevezőt. Van der Bellen összességében kitűnőnek nevezte a két ország kapcsolatát.

A szlovák államfővel kapcsolatban elmondta, hogy a kapcsolatukat az elejétől kezdve az egymással szembeni mély tisztelet és elfogadás jellemzi, mert mindketten az Európai Unión belül képzelik el az országaik jövőjét. Van der Bellen azt is hozzátette, hogy reméli, lehetősége lesz találkozni Kiskával az államfői funkcióból való távozása után is.

Kiskát saját elmondása szerint örömmel tölti el, hogy egy baráti országtól búcsúzhat el. Az országok közötti jó viszony szerinte a gazdaságban is érezhető, ugyanis megközelítőleg 2000 osztrák cégnek köszönhetően több mint 45 000 munkahely létesült Szlovákiában.

Kiska elmondta, hogy az osztrák államfővel Európa és az Európai Unió jövőjéről is beszélgettek, amely mindkettejük szerint egy „nagyszerű projekt".

„Biztosítottam az elnök urat, hogy a követőm Európa-párti gondolkodású politikus lesz. Ezért is örülök, hogy ismét megmutattuk, tisztességes Szlovákiát szeretnénk, és ezért nem engedtük, hogy extrémista jusson tovább a második fordulóba" – mondta Kiska az aktuális államfőválasztás margójára.

Kiska nem tagadja, hogy vannak problémás területek a két ország kapcsolatában. Ilyen például a nemrég született döntés, amelynek értelmében a Szlovákiában élő, de Ausztriában dolgozó szülők gyerekei alacsonyabb juttatásokat kapnának Ausztriától.

Kiska azzal zárta a beszédét, hogy a szlovák-osztrák kapcsolatok egészében véve nagyon jók, nem sok javítanivaló van rajtuk, így csak az a dolguk, hogy ilyen szinten tartsák őket.

Az Ausztriában tett látogatás Andrej Kiska búcsúlátogatásainak egyike volt, amelyeket a megbízatásának lejárta előtt tesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?