A középpályák közötti különbség döntheti el a magyar–szlovák derbit

hamsik labda

A kapuban, a csatársorban és a szövetségi kapitány személyét illetően kiegyenlítettek az erőviszonyok, a védelemben és a középpályán viszont megkérdőjelezhetetlen a szlovákok fölénye. A szlovák–magyar labdarúgó Eb-selejtező előtt csapatrészek szerint hasonlítottuk össze a két keretet.

KAPUSOK

A szlovákok kapujában Martin Dúbravka fog állni. A Newcastle 30 éves kapusa nagyszerű formában van, és hétről hétre rendszeresen pályára lép a Premier League-ben, ahol csapata kulcsemberei közé tartozik. Több angol élklub és a Juventus is érdeklődik iránta.  

 

A magyarok hálóját Gulácsi Péter, a Leipzig 28 éves kapusa védi, ő is stabil ember klubcsapatában, és oroszlánrésze van abban, hogy a lipcseiek kapták a legkevesebb gólt a Bundesligában (26 mérkőzésen 20 gólt kaptak, héttel kevesebbet, mint az éllovas Bayern München).  

 

VÉDELEM

A szlovák válogatott sorait megbontotta, hogy nem sokkal az Eb-selejtezősorozat előtt lemondta a válogatottságot a védelem oszlopa, Martin Škrtel. Így viszont szinte teljesen összeállhat a két évvel ezelőtti U21-es válogatott hátvédsora, középen Milan Škriniarral és Denis Vavróval, a bal oldalon pedig Dávid Hanckóval. A jobb oldalon vélhetően a tapasztalt Peter Pekarík fog játszani, aki ugyan a Herthában 2019-ben még egyszer sem lépett pályára, de a válogatottban mindig a maximumot nyújtja. A milánói Interben hétről hétre remeklő és már most Európa egyik legjobb középhátvédjének tartott Škriniar lesz a vezér, a Koppenhágában stabil embernek számító Vavróval a U21-es csapatban összeszokott párost alkottak. A fiatal Hancko a Fiorentinában keveset játszik, de a válogatottban már bizonyított. 

A szlovák védelem ebben az összeállításban még nem játszott együtt, de ezt a hátrányt kompenzálhatja, ha Škriniar jól tudja irányítani őket. Ha viszont Pekarík helyett mégis Ľubomír Šatka lenne a jobb-bekk, akkor összeállna a svédek elleni emlékezetes U21-es Eb-meccs szlovák védelme, ami nagyon jól működött, Šatka akkor gólt is rúgott.     

 

Marco Rossi már a DAC-ban is a három/öt védős játékrendszert preferálta, ami a válogatottnál is bevált. A finnek elleni győztes Nemzetek Ligája-meccsen Baráth Botond, Willi Orbán és Kádár Tamás játszott középen, de az USA-ban Baráth csak kedden csatlakozott a kerethez, ezért helyette várhatóan Lang Ádám fog szerepelni. A lipcsei csapatkapitány, Orbán kiváló formában van, fontos gólokat is szerez. Kádár a Dinamo Kijevben egy ideig sérüléssel bajlódott, a Chelsea elleni 0:5-ös EL-meccsen nagyon bizonytalanul futballozott. Lang július óta a román bajnok kolozsvári CFR-ben játszik, és állandó helye van a kezdőben, de a címeres mezben hullámzó a teljesítménye. A jobbszélen a nagy munkabírású Lovrencsics Gergő nemcsak a védekezésben, hanem a támadásban is nagyon hasznos lehet. A bal oldalon Korhut Mihálynak jót tett a klubváltás, görög csapatában, az Arisz Szalonikiben jóval több támadással kell szembenéznie, mint az izraeli Beer Sevában.

Az NL-sorozat végére már összeállt a Rossi által kedvelt rendszer a válogatottban, ez eredményes lehet a szlovákok ellen is, főleg, ha a hazaiak tipikus csatár nélkül állnak fel. Ebben az esetben nagy szerep juthat a két szélsőnek, Lovrencsicsnek és Korhutnak, akik megizzaszthatják Pekaríkot és Hanckót.    

 

KÖZÉPPÁLYA

Marek Hamšík személyében egy klasszisjátékos irányítja a szlovák középpályát. Bár februárban eligazolt Kínába, ez nem azt jelenti, hogy elfelejtett futballozni, és a válogatott továbbra is szívügye. Amellett, hogy játékmesterként mozgatja a csapatot, a távoli lövései is veszélyesek. Nagyon jó formában van Juraj Kucka is, aki mióta visszatért a Serie A-ba, másodvirágzását éli, a Parmában újra magára talált. A magyarok támadásait a „motoregér” Stanislav Lobotka fogja szűrni, aki hétről hétre a Celta Vigóban bizonyít, és ő is tagja volt az U21-es Hapal-csapatnak. A szélen több lehetősége is van a szövetségi kapitánynak. Albert Rusnák a Real Salt Lake-ben nyújt jó teljesíményt, Róbert Mak a Zenit Szentpétervárban rendszeresen szerepel, Miroslav Stoch pedig feltámadt a prágai Slaviában. Bárki is kap közülük lehetőséget, mindegyikükben benne van a gól. A középpályán egyértelmű a szlovákok fölénye, mindenki játékban van, erős bajnokságokban, és ez a különbség el is döntheti a meccset. 

 

Marco Rossi szerint a magyar középpályáról kihagyhatatlan Nagy Ádám, annak ellenére, hogy a Bolognában egyáltalán nem játszik, tavasszal mindössze 15 percet kapott. A 23 éves játékos viszont a csapat védekezésének nagyon hasznos eleme, sok labdát szerez, végighajtja a meccseket. Kleinheisler László januárban az anyagi gondokkal küzdő Asztanából a klubja beleegyezése nélkül Eszékre igazolt, ahol addig nem játszhatott, amíg nem érkezett meg a FIFA engedélye, az utóbbi bajnokit azonban már végigjátszotta. Hajtós játékos, nem ismer elveszett labdát, védekező középpályásként is sok lövésre vállalkozik, de a norvégok elleni bombagólja óta még egyszer nem találta el ugyanúgy a labdát. Kalmár Zsolt a magyar csapat esze, a DAC-ban is megy neki a játék, sokat lő, és gólveszélyes, remek átadásai vannak. Egyetlen dolog szól ellene, nagyon könnyen elveszíti a fejét, a nagyszombati stadionban egyszer már kiállították. Ma este sok múlik majd azon, Nagy és Kleinheisler ki tudja-e majd kapcsolni a játékból Kuckát és Hamšíkot. 

 

CSATÁRSOR

A szlovákok valószínűleg klasszikus középcsatár nélkül lépnek majd pályára. Várhatóan Ondrej Duda lesz a hamis kilences, aki a Herthában is játszott már ezen a poszton. Ebben az idényben 10 gólt lőtt a Bundesligában, ez a válogatottban is önbizalmat ad neki. Csereként Hapal pályára küldheti Pavol Šafrankót is, aki az erőszakos középcsatár prototípusa, és a skót másodosztályban kilencszer talált be, így ő is lendületben van. Szóba jöhet még a Cipruson játszó Ďuriš, de az is egy esetleges alternatíva, hogy Mak játszana középen. 

 

A magyar válogatottban a 31 éves Szalai Ádám tapasztalataira támaszkodnak, erőszakossága és jó helyezkedése zavart okozhat a védőknek. A Hoffenheimben legtöbbször csereként jut szóhoz, de többnyire új színt tud vinni a támadójátékba. A válogatottban mindig nagy elszántsággal játszik. Az Emirátusokban futballozó Dzsudzsák Balázs egy hónapja nem játszott tétmeccset, ez a kondíciójára hatással lehet, de ő is fel tud pörögni a fontos válogatott meccsekre, és a rutinját is ki tudja használni. Először kapott meghívót a nemzeti csapatba a 18 éves Szoboszlai Dominik, aki egyre jobb formát mutat a Salzburgban, és Rossi jolly jokere lehet. 

 

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY

Pavel Hapal tavaly ősszel Ján Kozák lemondása után vette át a szlovák válogatott irányítását. Az U21-es csapattal a 2017-es Eb-n nagyon látványos, tempós focit játszatott, hasonlót mutatott a felnőttválogatott is az ukránok elleni hazai NL-meccsen, de annak az ellenfél számára már nem volt tétje. Korábban a zsolnaiakkal bajnokságot nyert, és bejutott a BL-csoportkörbe, viszont tavaly tavasszal a prágai Spartánál leégett. Nyugodtabb típusú edző, aki bízik a játékosaiban, és motiválni is tudja őket. 

 

Marco Rossit sokan követelték a magyar válogatott kispadjára, ahová végül tavaly nyáron ülhetett le. A Nemzetek Ligájában a nemzeti csapattal is elérte azt, amit a DAC-cal, nagyon szervezett és fegyelmezett játékot mutatott a csapat, és ezekre erényekre épít most is. Klubszinten is eredményes volt, a Honvéddal bajnokságot nyert, a DAC-ot Európa-ligába vezette. Nem tagadhatja le olasz temperamentumát, egy meccsre már el is tiltották, de mivel ezer fokon ég, a játékosait is fel tudja tüzelni.     

 

ÖSSZEGZÉS

A papírforma szerint a szlovák válogatott az esélyes, kulcsembereik topligákban játszanak, Milan Škriniart egymagát többre taksálják, mint a teljes magyar keretet. Viszont már rég nem nyertek meg olyan mérkőzést, amelynek reális tétje volt, a Nemzetek Ligájában kétszer kikaptak a csehektől, és kiestek a divízióból, a vb-selejtezősorozat kulcsfontosságú meccsén pedig vereséget szenvedtek Skóciában. Több játékos visszavonult, de ez új motivációt adhat a fiataloknak, akik nagy része már az U21-es csapatban megízlelte a sikert. 

 

A magyar válogatott abban bízhat, hogy egy derbi mindig háromesélyes, könnyen borulhat a papírforma. Az egyéni képességeket tekintve hátrányban lehetnek, de a szervezettség ezt ellensúlyozhatja, ráadásul a szlovákokon lesz a győzelmi kényszer. Ha az első félidőt kihúzzák kapott gól nélkül, a hazaiak idegesek lesznek, ha pedig még egy gólt is sikerülne lőniük a magyaroknak, azzal teljesen megzavarnák a fiatal Hapal-csapatot. A labdavesztések, pontatlanságok, bambulások viszont nem férnek bele.

 

Összeállította: Bőd Titanilla, Szabó Zoltán

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?