A jövőben csak beoltott gyermekeket vennének fel az óvodákba

oltás illusztráció

Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette: a jövőben csak azokat a gyerekeket fogják felvenni az óvodákba, akik megkapták a kötelező oltásokat. Az intézkedés célja a megelőzés és a gyermekpopuláció egészségének védelme. Erről Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője tájékoztatta a TASR hírügynökséget szerdán.

Az intézkedés a közegészségügy védelméről, támogatásáról és fejlesztéséről szóló törvény módosítási javaslatában szerepel. Andrea Kalavská (Smer-SD-jelölt) egészségügy-miniszter közölte: kivételt csak azok a gyerekek fognak kapni, akik orvosi igazolással fognak rendelkezni arról, hogy immunisak a fertőzésekkel szemben, vagy arról, hogy tartós ellenjavallatok miatt nem olthatók be.

A módosítási javaslatot a tárca a Közegészségügyi Hivatallal (ÚVZ) együttműködve dolgozta ki. A törvény előkészítését egy évig tartó, „nagyon alapos” szakmai vita előzte meg. A javaslat értelmében eltörölnék a kötelező oltások megtagadásáért kiszabható bírságokat, melynek összege jelenleg elérheti a 331 eurót. A bírságokat 12 éve vezették be a gyakorlatba. Az egészségügy-miniszter hangsúlyozta:

a kötelező oltás célja nem az, hogy megbüntessék az oltást elutasítókat, hanem hogy megelőzzék általa a súlyos fertőző betegségeket.

Ján Mikas tiszti főorvos hozzáfűzte: annak érdekében, hogy megakadályozzák a fertőző betegségek terjedését, a gyermekek és fiatalok számára fenntartott intézmények üzemeltetőinek a jövőben kötelező lesz listát vezetniük azokról a személyes adatokról, amelyekre olyankor lehet szükség, amikor a regionális közegészségügyi hivatalnak gyorsan kell járványellenes intézkedéseket hoznia.

A Szlovák Epidemiológiai és Vakcinológiai Társaság etikátlannak tartja azoknak a szülőknek a magatartását, akik nem akarják beoltatni a gyerekeiket. „A be nem oltott gyerekek azokat veszélyeztetik, akik az oltás ellenére sem alakították ki a megfelelő ellenanyagszintet. Ennek oka az lehet, hogy a beoltott gyereknek legyengült az immunrendszere, vagy krónikus betegségben szenved. Az oltóanyagok továbbá nem száz százalékosak, tehát a gyerekek egy vagy két százaléka a beoltásukat követően is fogékony maradhat a fertőzésekre. Ezen kívül veszélyeztetik azokat a gyerekeket is, akik komoly egészségügyi okokból nem olthatók be, például mert szervátültetésen estek át, vagy daganatos betegségben szenvednek” – fejtette ki Zuzana Krištúfková, a Szlovák Epidemiológiai és Vakcinológiai Társaság elnöke.

A szülők leggyakrabban a bárányhimlő, mumpsz és rózsahimlő elleni oltást utasítják el. A 2016-ban született gyerekek esetében 1635, a 2015-ben született gyerekek esetében pedig 1593 elutasított oltást vettek nyilvántartásba. Megyei szinten a legtöbben Trencsén (Trenčiansky kraj) és Pozsony megyében (Bratislavský kraj) utasították el a kötelező oltásokat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?