Diákok külföldi bevételei

Pozsony |

Sok fiatal vállal munkát a határokon túl, s az ottani bevételeikkel itthon el kell számolniuk. Az alábbiakban közlünk néhány példát.

1. Péter 2018-ban januártól májusig Ausztriában dolgozott, összesen 4700 eurót keresett. Az osztrák adótörvények szerint ekkora bevételből nem kell adót fizetni, ugyanakkor a diáknak itthon, Szlovákiában adóbevallást kell kidolgoznia, mivel a tavalyi összjövedelme meghaladta az 1915,01 eurót, és fel kell tüntetnie az külföldről származó összeget. Szlovákia és Ausztria szerződést kötött a kettős adózás korlátozásáról, és ez alapján Péter alkalmazhatja a kiemelés (mentesítés) módszerét.

2. Éva tavaly 3 hónapig, márciustól májusig Svájcban dolgozott, és ott 3500 euró bevételre tett szert, melyből ott kell adóznia. Ennek módjáról a svájci munkaadónál vagy az illetékes svájci adóhatóságnál kell tájékozódnia. Ezt a jövedelmet – az esetleges egyéb bevételekkel együtt – itthon be kell vallania, és mivel az összeg meghaladja az 1915,01 eurót, adóbevallást kell kidolgoznia. A kettős adóztatás elkerüléséről szóló szlovák–svájci szerződés értelmében a kettős adóztatás elkerülése céljából ez esetben a beszámítás módszerét kell alkalmazni. Ugyanakkor ennek ellenére a szlovák adótörvények kivételt is lehetővé tesznek, vagyis Éva élhet a mentesítés módszerével is, amennyiben ebből a bevételből már bizonyíthatóan adózott Svájcban, és ha a mentesítés előnyösebb számára a beszámításnál.

3. Katalin tavaly a nyári szünetben Csehországban vállalt alkalmi munkát. Két hónap alatt 1800 eurót keresett, és adóznia a cseh törvények alapján kell belőle. Katalinnak más adóköteles jövedelme nem volt, és mivel a Csehországból származó bevétele nem lépte túl az 1915,01 eurót, Szlovákiában nem köteles adóbevallást készíteni.

Forrás: www.financnasprava.sk

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?