EPP: terítéken a Fidesz kizárása

orbán viktor

Ma tárgyal és várhatóan szavaz az Európai Néppárt (EPP) a Fidesz tagságáról Brüsszelben. Az ülésen a Népszava információi szerint Orbán Viktor is jelen lesz. 

A Néppárt mai ülésén ott lesz Orbán Viktor is, ahol a Fidesz tagságáról szavaznak, írja a Népszava. A frakcióvezető Manfred Weber ugyan hajlott volna arra, hogy levegyék a napirendről a Fidesz tagságával kapcsolatos szavazást, amennyiben Orbánék teljesítik az ő korábbi, hárompontos ultimátumát, azonban a német CDU elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer és a Néppárt elnöke, Joseph Daul elvetette ezt az eshetőséget.

Az EPP szlovákiai képviselői közül csak az MKP szavaz majd a Fidesz kizárása ellen. „Az Európai Néppárt eddig azért tudott erős maradni, mert – különösen a választás előtt – nem engedte megbontani az egységét. A pártcsaládon belüli legkomolyabb vitákat is párbeszéddel kell megoldani. A Néppártnak nem szabad engednie az európai baloldal nyomásának, amelynek jogállami ügyekben a saját háza táján van bőven söprögetnivalója, például Szlovákiában” – áll az MKP lapunknak elküldött sajtónyilatkozatában.

A Híd tegnapi lapzártánkig nem döntött arról, hogyan szavaz. „Az EU által megfogalmazott, s az EPP által is képviselt demokratikus értékek tiszteletben tartása mindenkire nézve kötelező érvényűek. Ezek megszegése fölött nem hunyhatunk szemet. A másik fontos kérdés az, hogy ezt a vitát célszerű-e pár héttel az EP-választás előtt lefolytatni. Ezt a Híd elnöke egy pár nappal ezelőtt folytatott telefonbeszélgetés során a Néppárt elnökének is elmondta. Joseph Daul pedig Bugár Bélát tájékoztatta a néppárti frakció Fidesszel folytatott tárgyalásainak az eredményéről. Arról, hogy a Híd a kizárás vagy a megtartás mellett dönt-e, a szerdán sorra kerülő szavazás előtt dönt, mégpedig annak alapján, hogy az Orbán vezette Fidesz milyen engedmények megtételére lesz képes” – közölte Debnár Klára, a párt szóvivője.

A KDH a Fidesz EPP-ből való kizárására fog szavazni. „A Néppárt a kereszténység, a demokrácia és a szabadság három pillérén alapul, a magyar kormány minden lépése Orbán Viktor vezetése alatt e három pillér ellen irányul” – közölte lapunkkal Ivan Štefanec, a KDH európai parlamenti képviselője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?