Új hulladéktároló állomások épülnek Komáromban

kukatárolók
Komárom |

Az elkövetkező években fokozatosan lecserélik, illetve felújítják a szeméttároló állomásokat a városban.

Idén 160 ezer eurót szán erre a célra a város és a legproblémásabb, legelhanyagoltabb helyeken kezdik az új kukatározók kiépítését. A városban mintegy 150 ilyen állomás, fészek van, idén a tervek szerint 5-8 helyre kerülnének új tározók.  

A koncepciót Varga Tamás alpolgármester terjesztette múlt héten a testület elé. Elmondta: az elmúlt hónapokban több városban tájékozódtak, több megoldási lehetőséget megvizsgáltak, és a legelfogadhatóbbnak, valamint anyagi szempontból is kivitelezhetőnek az érsekújvári példát találták. „Három variáns jött szóba, egyrészt körbefalazott, másrészt földbe süllyesztett tárolók építése, harmadsorban pedig az ún. szarkofágos megoldás – ismertette az anyagot az alpolgármester. – Az első típusból az elmúlt években épült néhány Komáromban, de hátránya, hogy a falak takarásában a kukázók, az alkalmazkodni képtelen személyek könnyen megbújhatnak, és nem egyszer kis- és nagydolgukat is ott végzik. A második igen költséges megoldás, a sűrű mérnöki hálózat miatt nem is mindenhol alkalmazható és a földbe süllyesztett nagyméretű tározók ürítése is külön technológiát igényel. A harmadik, szarkofágos megoldás hatszor olcsóbb, mint a földbe süllyesztett. Aránylag kis nyíláson lehet bedobni a szemetet, ahová a szemeteszsák befér, de egy ember már nem. Ráadásul a nyílás 25-30 cm-rel magasabban van, mint maga a kuka, így elejét tudjuk venni annak, hogy a kukázók elérjék és kiszedjék belőle a szemetet.” A szeméttárolók környéke ugyanis nagyon sok esetben azért rendetlen, mert a kukázók rendszeresen szétdobálják tartalmát. A másik problémát a piszkos, ütött-kopott kukák jelentik, amelyek több helyen egyáltalán nincsenek körbekerítve, csak leállítva a járda mellé. A szarkofágos változat arra azt a gondot is megoldaná, hogy sokan nem csukják le a kukák fedelét, és főleg melegben terjed a bűz, nagy szélben pedig széthordódik belőle a szemét.

Az anyag tárgyalásakor elhangzott az is, hogy a környezetvédelmi minisztérium javaslatára született törvénymódosítás nyomán a településeknek az idei évtől a szelektálás mértékétől függően kell fizetniük a háztartási hulladék elhelyezéséért. Minél magasabb a szelektálás aránya, annál alacsonyabb a szemétlerakási díj. Keszegh Béla polgármester tájékoztatása szerint a törvénymódosítás idén Komáromnak kb. 80 ezer euró pluszköltséget jelent. Ezért is fontos rábírni a lakosokat a minél nagyobb mértékű hulladékosztályozásra. Bár a tendencia javuló – két évvel ezelőtt a szelektált hulladék aránya 12,5 százalék volt, tavaly közel 19 százalék –, még van hová fejlődni. A szelektálás növelése mellett a másik út a szemét mennyiségének csökkentése, a környezetbarát eszközök alkalmazása. A polgármester megjegyezte: a közelgő Komáromi Napokon a szolgáltatók már csak környezetbarát eszközöket használnak, az iskolák pedig idén 2000 eurót kapnak a szelektív hulladékgyűjtésre.

A napokban indul a város a KompAkt nonprofit szervezet közös tájékoztató kampánya, amelynek célja a hulladékszelektálás növelése és szemétcsökkentés. Első körben egy kérdőív kitöltésére kérik a lakosokat, ennek segítségével fel szeretnék mérni a polgárok környezettudatosságát, azt, miként állnak hozzá ehhez a problémakörhöz. A kérdőívet, amely megtalálható KompAkt Facebook-oldalán, március végéig lehet kitölteni; motivációként a kitöltők közt 3 páros bérletet sorsolnak ki a nyári szezonra a strandfürdőbe.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?