A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze indítványozta Alena Zs. fogva tartásának a meghosszabbítását

alena zs.

Meghosszabbítanák a vádlottak fogva tartását.

A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze indítványozta Alena Zs. és további három személy fogva tartásának a meghosszabbítását. A gyanúsítottakat Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében tartóztatták le. Az indítvány kedden érkezett meg a bazini Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) besztercebányai (Banská Bystrica) kirendeltségére.

Az ÚŠP ügyésze kedden benyújtotta indítványát a besztercebányai Speciális Büntetőbíróságra, amellyel a megengedett maximális időhatárig hosszabbítaná meg a négy gyanúsított fogva tartását, ami hét hónapot jelent

– pontosított a szóvivő.

Ján Kuciak az Aktuality.sk hírportálnál dolgozott oknyomozó újságíróként. Őt és jegyesét a nagymácsédi (Veľká Mača) családi házukban lőtték le egy 9 mm kaliberű pisztollyal. A gyilkosságért a megrendelő legalább 70 000 eurót fizetett. Az ügyben négy ember ellen indult eljárás - Alena Zs. a gyanú szerint kifizette a gyilkosság árát, Tomáš Sz. a gyanú szerint végrehajtotta a gyilkosságot, Miroslav M. a gyilkosság helyszínére szállíthatta a feltételezett gyilkost, Zoltán A. pedig a feltételezett közvetítő lehetett.

Tavaly ősztől mindnyájan előzetes letartóztatásban vannak. Alena Zs. a múlt év végén kérvényezte a szabadon engedését, ezt azonban az ŠTS besztercebányai kirendeltségének a bírója elutasította. A vádlott nem nyújtott be panaszt a döntés ellen.

Nemrég Marian K. vállalkozó ellen is eljárás indult Ján Kuciak újságíró meggyilkolásának a megrendelése miatt. A vállalkozó eddig is előzetes letartóztatásban volt az ún. televíziós váltók ügye miatt. Múlt héten a nyomozó vádemelési javaslatot nyújtott be ellene, illetve Pavol R. volt gazdasági miniszter és a Markíza televízió volt igazgatója ellen.

Marian K. ellen március 8-án indult eljárás a Kuciak-gyilkosság ügyében. A felügyelő ügyész hangsúlyozta: a büntetőeljárás indításáról szóló határozatot nem valamiféle társadalmi kívánalmaknak eleget téve, vagy a média nyomásának hatására, hanem objektív bizonyítékok alapján adták ki, melyeket azonban nem konkretizálhatnak. A határozatot elküldték Marian K.-nak. Ezt követően sor kerül az ő és további személyek kihallgatására. A Marian K. ellen indított büntetőeljárást és a többi, már ismert elkövető ellen indított eljárást – azok ellen, akik bármilyen módon részt vettek Ján Kuciak és partnere meggyilkolásában – egy és ugyanazon bűnüggyel összefüggésben hajtják végre.

Arra a kérdésre, hogy miért csak most indult eljárás Marian K. ellen, az ügyész azt válaszolta, hogy eddig nem álltak rendelkezésükre az ehhez szükséges ismeretek. Hozzátette: a nyomozó azután gyanúsította meg Marian K.-t, hogy mindannyian meggyőződtek ennek indokoltságáról.       Ezzel a lépéssel a nyomozás időtartama meghosszabbodik, mivel meg kell ismételni a kihallgatásokat. Az a feltételezés, hogy a gyilkosságban részt vett volna olaszországi illetőségű személy, nem igazolódott be. Az Europollal való együttműködés, amely elsősorban a lefoglalt adattömeg elemzésében nyújtott segítséget, tovább folytatódik.       Az öt terhelt ellen egyelőre nem szervezett csoportként, hanem elkövetők csoportjaként folyik eljárás. Hogy ez megváltozik-e, a nyomozás további eredményeitől függ. Az ún. cetlik ügyét, melyeket állítólag Marian K. küldözgetett a börtönből, külön vizsgálják ki, de a Kuciak-csapat néhány tagja is részt vesz benne.

Jelenleg nincs a nyomozók birtokában az a lőfegyver, amellyel meggyilkolták Ján Kuciakot és jegyesét, Martina Kušnírovát. Az ügyészség azonban tudja, hogy a lőszerrel együtt ki és milyen módon szerezte be azt. Olyan bizonyítékok állnak a rendelkezésére, amelyek tanúsítják, hogy milyen fegyverről van szó és ki módosította azt.       Az ügyészek elmondása szerint ennek a gyilkossági ügynek a felderítésére hatalmas erőfeszítést fejtettek ki. Maga az ügyirat 38 kötetet és több mint 15 ezer oldalt tesz ki. Eddig nyolc esetben hallgattak ki terhelteket, hat esetben kárvallottakat, 17 esetben gyanúsítottakat, és 225 esetben tanúkat. Sor került több szembesítésre és egyéb nyomozati eljárásra, ezen kívül 41 kórbonctani vizsgálatra, 34 nem lakáscélú helyiség vagy telek átkutatására, 53 házkutatásra és 12 helyszínelésre. Hétszázkilencven nyomot rögzítettek, ebből 96 mobilt és táblagépet, 108 pendrive-ot és memóriakártyát, 13 merevlemezt, 26 számítógépet és notebookot, hat autót és több más nyomot.

Az ÚŠP ügyésze arról is tájékoztatott, hogy Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolására 2018. február 21-én, 21 órakor került sor. A gyilkosságot egy személy követte el, egy másik személy szállította őt, egy harmadik közvetített, egy negyedik pedig megrendelte azt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?