Idén még könnyebben találhatunk új állást

ss
Pozsony |

A szlovákiai cégek munkaerőéhsége az előttünk álló hónapokban sem csillapodik, az álláskeresőknek így továbbra sem kell attól tartaniuk, hogy hoppon maradnak. A Manpower munkaerőpiaci társaság legújabb felmérése szerint az év hátralevő részében még több cég tervez munkaerő-toborzást.

Az idei év elején hidegzuhanyként érte Szlovákiát a hír, hogy az egyik legnagyobb szlovákiai munkáltató, a pozsonyi Volkswagen autógyártó elbocsátásokat jelentett be, amit más cégek is követtek. A gazdasági elemzők egy része ebből trendfordulóra következtetett, azzal riogatva, hogy az elkövetkező időszakban jóval kevesebb új munkahely jöhet létre, mint korábban. A Manpower legújabb előrejelzése azonban ennek az ellenkezőjét bizonyítja.

„Egyelőre semmi jelét nem látjuk annak, hogy romlana a munkapiaci helyzet. Már az elmúlt év is kiemelkedőnek számított az új álláslehetőségek szempontjából, és ez a trend idén is folytatódik”

– nyilatkozta Zuzana Rumiz, a ManpowerGroup Slovensko vezérigazgatója.

A Manpower által megkérdezett 750 cégvezető 13 százaléka az idei második negyedévben, vagyis az áprilistól június végéig tartó időszakban újabb alkalmazottak felvételét tervezi, elbocsátásokkal a megkérdezettek 3 százaléka számol. „Az általunk bevezetett munkaerőpiaci index – vagyis az új alkalmazottak felvételét és az elbocsátásokat tervező cégek közötti különbség – így újra javult, az idei első negyedéves 8 százalékpontról 11 százalékpontra nőtt” – tette hozzá Rumiz.

Az egyes ágazatok között az elkövetkező hónapokban is látványos különbségek lesznek. A legkönnyebben a feldolgozóiparban lehet majd munkát találni, ebben az ágazatban 20 százalékponttal haladja meg az új munkaerő felvételét tervező cégek aránya azokét, amelyek elbocsátásokat jeleznek. A pénzügyi szektorban ez 19, a közlekedésben és a raktározásban pedig 14 százalék. A sor végén ezúttal az energiaszolgáltatók találhatók, amelyek között ugyanannyian vannak az elbocsátásokat tervezők, mint a munkaerő-toborzást fontolgatók.

Látványos különbségek vannak a cégek nagyságát és az egyes régiókat tekintve is. A nagy, több mint 250 alkalmazottat foglalkoztató cégek a legoptimistábbak, ezek 23 százaléka tervez munkaerő-toborzást, és csak a 3 százalékuk elbocsátásokat, vagyis a munkapiac nettó indexe az esetükben 20 százalékpont.

„Elsősorban az autóipari, elektrotechnikai és gépipari cégek terveznek tömeges munkaerő-toborzást”

– mondta Rumiz. Ami a regionális lebontást illeti, a legjobb helyzetre továbbra is a Nyugat-Szlovákiában élők számíthatnak, ahol 15 százalékponttal haladja meg az új munkaerő felvételét tervező cégek aránya azokét, amelyek elbocsátásokat jeleznek. Ugyanez Közép-Szlovákiában 12, Kelet-Szlovákiában és Pozsonyban pedig 9 százalék. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?