Vizsgáljuk meg a búza gyomösszetételét

búza gyom

Elérkezett az idő a búza második gyomfelvételezésének ideje. Ahhoz, hogy hatékonyan tudjuk irtani a gyomokat, ismerni kell azok összetételét és a gyomirtó hatékonyságát.

A búza hatékony posztemergens gyomirtásában az egyik legfontosabb feladat a gyomfelvételezés. Az első vizsgálatra még októberben került sor, amikor már megjelenhettek a téli egyéves gyomnövények. Márciusban végezzük a második gyomfelvételezést, amely a legfontosabbnak számít a gyomok elleni küzdelemben. Harmadszorra áprilisban vizsgálhatjuk meg a gyomok jelenlétét.

A búzában előforduló leggyakoribb gyomok: ugari szulákpohánka, mezei szarkaláb, búzavirág, pipacs, vadrepce, fehér libatop, baracklevelű keserűfű, tarló tisztesfű, veronikafajok, tyúkhúr, ragadós galaj, ebszikfű, parlagi pipitér, parlagi füstike, poloskafű, vetési hérics, parlagi szikárka, mezei tikszem, nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, sovány perje, rozsnokfajok, vadzabfajok, mezei acat, apró szulák, tarackbúza és a csillagpázsit. Persze a gyomösszetétel, illetve annak elterjedése függ a talaj- és csapadékviszonyoktól, vetési időtől vagy például a búza tőszámától. Ha ugyanis gyér a búza, nagyobb teret kapnak a gyomok. Mindezen tényezőket együttvéve a márciusi szemle folyamán már megválaszthatjuk a megfelelő gyomirtószert az őszi búzába. Figyelembe kell venni azonban a gyomok fejlettségi stádiumát, és jól kell időzíteni a bevetést, hogy az valóban sikeres legyen.

Czigler Mónika

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?