Kevéssé ismert tények a spermiumról

s

A kilövellt hímivarsejtek 90 százaléka deformált. Két feje van vagy két farka, túl nagy vagy túl kicsi a feje, és a hibák sorát lehetne még folytatni. Ez az ár, amit a monogámiáért kell fizetni.

Azoknál a fajoknál, ahol egy időben több hím ondója található a nőstényben, a hímivarsejtek sokkal jobban hasonlítanak egymásra. 

Fél teáskanál 

Ennyi az ejakulátum tipikus mennyisége. Nem sok, de általában megteszi, amit elvárnak tőle. Vagy amitől félnek… 

Sisakot viselnek 

A sejtek csúcsán található ovális alakú, kemény sisak neve akroszóma. Ebben található a petesejt burkának emésztéséhez szükséges vegyi anyag. Ezt akkor bocsátja ki, amikor a hímivarsejt a petesejthez tapad. A keletkezett résen a hímivarsejt behatol a petesejtbe, célba juttatva genetikai anyagát. 

Elég egy here is 

Ha valamilyen okból valaki elveszíti az egyik heréjét, a másik általában elég ahhoz, hogy gyermeke lehessen az illetőnek. 

200 millió vetélytárs 

A női petesejt megtermékenyítéséhez egyetlen hímivarsejt elég, de erős a verseny, ezért a megtiszteltetésért az átlagos ejakulátum mintegy 200 millió hímivarsejtet tartalmaz. Jó szerencsét! 

Folyamatosan termelődik 

A nőknek már születésükkor megvan az összes petesejtjük, de a férfiak életük végéig minden egyes nap termelik a hímivarsejteket. Ahogy a férfi öregszik, lehet, hogy kicsit lomhábbak lesznek a hímivarsejtjei, a DNS kicsit töredezettebb, de a termelés nem áll le. 

Hímivarsejt és az ondó 

A hímivarsejteken kívül a folyadék tartalmaz még a prosztatából és az ondóhólyagból származó anyagokat is. Ez utóbbi nyuszifül alakú puha tömlő, és a húgyhólyag hátsó falánál található. Az hímivarsejteknek energiára is szükségük van a farkuk mozgatásához, ezt az ondóhólyag által kiválasztott gyümölcswww. cukorból nyerik. A prosztata termeli azokat a vegyi anyagokat, amelyek az ondófolyadékot cseppfolyóssá teszik, amint bekerült a nő testébe. Enélkül azhímivarsejtek képtelenek volnának a mozgásra. 

A spermiumnak védelemre van szüksége 

Eleinte a hímivarsejt is hasonlít a többi sejthez, de mire elhagyja a heréket, csak feleannyi DNS-e van, mint a szervezet többi sejtjének. Ez az oka annak, hogy az immunrendszer „szemében” gyanúsnak tűnik. A herékben speciális sejtek szögesdrótként veszik körül és védik az immuntámadástól a hímivarsejteket. 

Aprócska sejtek 

A hímivarsejt szabad szemmel nem látható, mérete 50 mikrométer körül van, de ezt kompenzálja a mennyiség. 

Mozdulatlanul is képes a megtermékenyítésre 

Az úszásra képtelen sejtek sem haltak még el. A mesterséges megtermékenyítésnél a technikusok egy üvegcső segítségével helyezik a hímivarsejtet a petébe, és a folyamat során gyakran sérül a hímivarsejt farka. Ez azonban nem számít, a lényeg a genetikai állomány. 

Érdekes

Fej, nyak, farok

Az érett hímivarsejt három részre, fejre, nyakra és farokra tagolódik. A feji részben található a kromoszómákat tartalmazó sejtmag. Elülső, sapkaszerű részében olyan enzimek vannak, amelyek a megtermékenyítés során lehetővé teszik a feji rész átjutását a petesejtet határoló burkon, és megakadályozzák újabb hímivarsejtek belépését. A feji részben található a sejtmag és a sejtközpont. amely a megtermékenyített petesejt osztódásához nélkülözhetetlen. A nyakban találhatók az energiatermelésért felelős mitokondriumok. A farki rész a spermium mozgásszervecskéje. (sn) 

Merre, hová? 

A legtöbb hímivarsejtnek nehezére esik egyenes vonalban, előre úszni. Csak forog körbe-körbe, vagy sodródik az árral. De mivel oly sokan kezdik meg az utazást, sokan célba is érnek, annak ellenére, hogy a petevezetékben apró szőrsejtek épp az ellentétes irányban mozognak. Láttak már lazacot árral szemben úszni? Akkor el tudják képzelni. 

Napokig élnek 

A hímivarsejtek a nő szervezetében akár két napig is élnek. 

A páratlan Y 

Amikor a hímivarsejt egyesül a petesejttel, a kromoszómák DNSszakaszokat cserélnek, azaz mindegyik a papa és a mama DNS-ének a keveréke lesz. Kivétel az Y kromoszóma, amelynek nincs megfelelője a petesejtben, tehát lényegében változatlan formában öröklődik tovább apáról fiúra. 

A herezacskó mint termosztát 

A herezacskók néhány fokkal hűvösebbek a normál testhőmérsékletnél, ez szükséges ugyanis az egészséges hímivarsejtekhez. Az ideális hőmérséklet eléréséhez segítenek a fűtőcsőszerű erek, amelyek elvonják a hőt, valamint a herezacskó izmai, amelyek szükség szerint föl és le mozgatják a heréket. Ha a férfi keresztbe rakja a lábát, a herék hőmérséklete megemelkedik, csakúgy, mint a sportalsó viselésekor. Apa lesz azonban azokból is, akik szeretnek keresztbe tett lábbal ücsörögni, mint ahogy a termékenységet sem fokozza a boxeralsó viselése. 

Két hónap alatt termelődik 

Mint mondtuk, a hímivarsejtek állandóan termelődnek, de ezt úgy kell elképzelni, mint egy szerelőszalagot, amelyről ugyan folyamatosan gördülnek le a sejtek, de elkészültükhöz két hónap szükséges.  (WebMD)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?