Dollármilliárdokat fizethet a Boeing a légitársaságoknak

*

A repülőtípust ért szerencsétlenségek miatt földre kényszerültek a gépek, így az elmaradt bevételek miatt kompenzációt várnak a Boeingtől. Az európai low cost légitársaság, a Norwegian Air, amelynek 18 darab 737 MAX 8-as repülője van a flottájában, az első, amely nyilvánosan közölte, hogy a kiesett repülési időért pénzt fog kérni a Boeingtől.

A Norwegian vezérigazgatója, Bjorn Kjos úgy fogalmazott: elég nyilvánvaló, hogy nem fogják behozni a költségeiket azok a gépek, amelyeket most átmenetileg parkoltatni kénytelenek.

„A számlát a repülő gyártójának fogjuk elküldeni” – tette hozzá a vezérigazgató. Egyúttal elnézést kért az utasoktól, akiket érint a földre kényszerült típus, és akiknek most új megoldást és légitársaságot kell találniuk úti céljukhoz.

A Norwegian 737 MAX-ainak többsége Európán belül repül, de a légitársaság transzatlanti járatokra is használta a hatékonyabb üzemanyag-felhasználó típust, és több mint százat rendelt belőle.

Egy másik társaság, az indiai SpiceJet is jelezte, hogy ellentételezést kér a Boeingtől, és azt is elvárja, hogy a Boeing állja a földre kényszerült 12 gép fenntartását, javítását. A légitársaságnak egy erőteljes növekedési terve volt, amelyet éppen a Maxokra épített. Most ezt a régi gépekkel kell megoldania.

A Spice Jet 193 MAX 737-est rendelt, azt tervezte, hogy további 15-öt még hozzáad az idén. A légitársaság ügyvezetője a CNN-nek azt mondta, hogy még nem vizsgálták meg, hányat törölnek a megváltozott körülmények között, ez attól függ, hogy a repülési tilalom meddig tart. Mindenesetre a következő 20 napban két Boeing 737-est fognak bérelni.

Szakértők szerint más légitársaságok is kártérítési igénnyel fognak fellépni, ami naponta dollármilliókba kerül majd a Boeingnek. A gyártó ugyanis garanciákat vállalt az eladáskor, hogy gépei repülésre alkalmasak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?