A kormányfő támogatja, hogy a polgárok külföldön is választhassanak

Peter Pellegrini

Peter Pellegrini kormányfő támogatja, hogy a szlovák állampolgárok külföldön is részt vehessenek az államfőválasztáson. Ezt szombaton jelentette ki Besztercebányán, miután leadta a szavazatát.

„Furcsa, hogy a különböző típusú választások esetében más-más rendszer működik. Úgy vélem – és erről Lajčák miniszter úrral is beszéltünk -, hogy technikailag a szlovák nagykövetségek világszerte meg tudnák oldani, hogy le lehessen adni a szavazatokat a képviseleti irodákban. A jövőben rendet kellene tenni ezen a téren, és egységes logikát követni. Ha az embereknek más típusú választások esetén van lehetőségük szavazni a nagykövetségeinken, nem látom okát annak, hogy miért ne vehetnének részt az elnökválasztáson is, ha a Szlovák Köztársaság állampolgárai, szlovák útlevelük van, csak éppen külföldön élnek és ott teljesítik a kötelességeiket” – fejtette ki Pellegrini.

A miniszterelnök hozzáfűzte: az újonnan megválasztott elnök ezzel összefüggésben máris kezdeményezhetné, hogy a kormány készítsen elő egy módosító javaslatot, és már most a parlament elé terjessze azt. Pellegrininek ezzel nem lenne semmi problémája. A kormányfő nagyra becsüli azokat az állampolgárokat, akik a távolabbi országokból is hazautaztak a választások miatt.

Pellegrini úgy véli, az elektronikus választás a jövő kérdése. Úgy, ahogy manapság már otthonról vásárolunk az interneten keresztül, idővel a választások is „digitalizálódhatnak”.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?