A klímaváltozás ellen tüntettek a fiatalok

Greta Thunberg
Pozsony |

Világszerte kétezernél is több helyszínen, köztük Liptószentmiklóson, Zsolnán, Kassán és Pozsonyban is az utcára vonultak a fiatalok, hogy a klímaváltozás veszélyeire hívják fel a figyelmet. A kezdeményezést indító tizenéves lányt Nobel-békedíjra jelölték.

A világ 123 országában tüntettek a fiatalok az ember által okozott klímaváltozás megállítását követelve. Pozsonyban több százan vonultak a Szlovák nemzeti felkelés terére. „Radikális intézkedéseket követelünk a környezet megóvására, amelyek összhangban vannak azzal, hogy az átlaghőmérséklet legföljebb 1,5 Celsius-fokkal emelkedjen”– olvasható a pozsonyi esemény ismertetőjében.

16 éves aktivista

A mozgalmat Greta Thunberg 16 éves svéd környezetvédő aktivista indította el tavaly augusztusban. A fiatal lányt csütörtökön két norvég parlamenti képviselő Nobel-békedíjra jelölte. Greta megtisztelőnek tarja a jelölést, és elmondta, addig folytatja Fridays for Future (Péntek a jövőért) mozgalmát, amíg csak szükséges. Hogy kinek ítélik oda a Nobel-békedíjat, az idén decemberben dől el.

A fiatal lány kezdeményezését támogatja például Angela Merkel német kancellár, Leo Varadkar ír miniszterelnök, de Párizs, Sydney, Milánó, Philadelphia, Portland, Oslo, Barcelona és Montreal polgármestere is.

Greta a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német lapnak adott interjújában elmondta, a politikusoknak és a felnőtteknek csatlakozniuk kell a diákok éghajlatvédelmi mozgalmához, és kiemelte, a péntekenkénti klímasztrájk résztvevői túlnyomó többségének nincs választójoga. „Képzeljétek el egy pillanatra, hogy ez milyen érzés. Látjuk, ahogyan mélyül a klímaválság, ismerjük a tényeket, mégsem vehetünk részt annak meghatározásában, kik hozzák meg a döntéseket a klímavédelemről. És tegyétek fel magatoknak a kérdést, hogy ti vajon nem sztrájkolnátok, ha azt gondolnátok, hogy a sztrájk segíthet a saját jövőtök biztosításában?” – olvasható a felnőttekhez és politikusokhoz intézett írásban.

A jövőnk a tét

Greta rámutatott, aki ma 20 éven aluli, még 2080-ban is élhet, méghozzá egy olyan világban, amelyben az évi átlagos középhőmérséklet 4 Celsius-fokkal magasabb lesz, mint most. Az ilyen mértékű felmelegedésnek katasztrofális következményei lennének, „folyók lépnének ki a medrükből, a tengerek partvidékén súlyos károkat okozó viharok tombolnának, nem lennének korallzátonyok, a sarki jég olvadása miatt a tengerszint drámai mértékben emelkedne, és a tenger árja elárasztana partvidéki régiókat, a Föld egyes részei lakhatatlanok lennének” – olvasható a cikkben. Ezért olyan fontos, hogy mi történik most.

A mozgalmat több közéleti személyiség, köztük az Amnesty International vezetője, Kumi Naidoo is támogatja. „A gyerekeknek gyakran azt mondják, hogy ők a jövő vezetői, de ha tétlenül várnak, lehet, hogy nem lesz jövő, ahol vezetőkké válhatnak” – mondta Naidoo. Gretáról a 12. oldalon olvashatnak többet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?