Sorosozás helyett birodalmazás volt Orbán ünnepi beszédében

Orbán Viktor
Budapest |

Orbán Viktor szokása szerint a Nemzeti Múzeumnál szónokolt március 15. alkalmából. Ilyenkor általában arról szokott beszélni, hogy nemzethalál fenyeget, de ő képes megvédeni a magyarságot a teljes megsemmisüléstől. Az utóbbi években a fenyegetést a legtöbbször Soros Györggyel, illetve Brüsszellel, a brüsszeli bürokratákkal és hazai szövetségeseikkel azonosította.

 

Most azonban egy birodalom terjeszkedő árnyékáról beszélt. Azt mondta, hogy "liberális európai birodalom", illetve az "Európai Egyesült Államokról szóló lázálmok" fenyegetnek.

Egy szót sem szólt arról, hogy ezeket a birodalmi elgondolások kik és hogyan képviselik.Míg korábban rendszeresen hosszan taglalta a fenyegető erők terveit, most inkább a saját politikai közösségének céljait részletezte: erős Európát, erős nemzetállamokat, új és erős európai vezetőket, új kezdetet követelt. A cél szerinte "megállítani Európa hanyatlását", és azt kellene elérni, hogy "Európa újra az európaiaké legyen". Hogy mitől és hogyan hanyatlik most Európa, és kié most Európa, ha nem az európaiaké, azt már nem mondta ki.

 

Csupán egyetlen egyszer ejtette ki a "migráns" szót, amikor a magyar történelem legnagyobb teljesítményeit sorolta, és párhuzamot vont az 1848-as forradalom, az 1956-os forradalom és a "migránsinvázió megállítása a déli határainknál" aktusa között. Kimaradt az utóbbi években szinte minden ünnepi beszédében visszatérő "európai lakosságcsere" víziója is.

Arról beszélt, hogy "egyszerű dolgokat akarunk: saját hazát, jó szomszédot, megértő társat, szerető családot, és munkát, aminek haszna, értelme és gyümölcse van." Méltatta a keresztény kultúrát, ami nélkül nincs szabadság, és ezt az összefüggést részletezte egészen hosszan. Arról szónokolt, hogy sosem volt még olyan agyafúrt birodalom, ami a magyar szabadságeszményt szétrombolta volna.

Úgy tűnt a beszéd alapján, hogy Orbán igyekszik teljesíteni a néppárti feltételeket, és egyértelmű volt az is, hogy nem kívánta provokálni a néppártiakat, öt nappal a Fidesz kizárásáról határozó szavazás előtt. (A 444.hu összefoglalója itt olvasható.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?