Bašternák megjelent a börtönben

Ladislav Bašternák
Pozsony |

Egy jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélt személy péntek délelőtt megjelent a pozsonyi büntetés-végrehatási intézetben. Erről a rendőrség tájékoztatott a közösségi hálón. Az Igazságügyi Rendészet és a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Karhoz (ZVJS) közeli források a TASR hírügynökségnek megerősítették, hogy Ladislav Bašternákról van szó.

Bašternák a pozsonyi intézetben több egészségügyi vizsgálaton fog átesni, beleértve a pszichológiai vizsgálatokat is. Csak ezt követően – néhány napon, vagy egy héten belül – döntenek arról, hogy a 17 szlovákiai börtön közül melyikben helyezik el őt. Adrián Baláž, az Igazságügyi Rendészet és a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar (ZVJS) vezérigazgatói irodájának igazgatója elmondta: arról, hogy az elítéltet melyik büntetés-végrehajtási intézetben helyezik el, a vezérigazgatóság dönt a végrehajtási fokozat, a büntetés időtartama, a bűncselekmény súlyossága, az életkor, az egészségi állapot, a végzettség és az elítélt személyiségének pszichológiai vizsgálata alapján.

Bašternákot csütörtökön (3. 14.) öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Pozsonyi Kerületi Bíróság. A büntetést a legenyhébb végrehajtási fokozatú büntetés-végrehajtási intézetben kell letöltenie. Az ilyen intézetekben az elítéltet szobában, nem cellában helyezik el, közvetlenül érintkezhet a látogatóival, a szálláshelye pedig ébresztőtől takarodóig nincs kulcsra zárva. Az elítéltnek megengedik továbbá, hogy az intézet meghatározott területén belül mozoghasson, ezen kívül bevonják őt az intézet falain kívül végzett munkákba is. Az intézet által kiszabott munka és feladatok elvégzésétől függően engedélyezhetik neki az intézet falain kívüli szabad mozgást is.

Annak ellenére, hogy Bašternákot öt év szabadságvesztésre ítélték, elméletileg a büntetése két harmadának, vagy akár felének letöltése után is szabadlábra kerülhet. A feltételes szabadlábra bocsátásáról bizonyos feltételek teljesítése esetén az a bíróság dönt majd, amelynek a körzetében Bašternák a büntetését fogja tölteni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?