Nálunk a romákkal szembeni gyűlölet, Magyarországon a korrupció a gond

Mike Pompeo
Washington |

Az amerikai külügy szerint Szlovákiában az LGBT (Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok, Transzneműek) embereket és a romákat érő támadások jelentik az egyik legnagyobb emberjogi problémát, Magyarországon pedig az a gond, hogy a Fidesz számára lejt a pálya.  

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán sajtóértekezleten hozta nyilvánosságra a külügyminisztérium szokásos éves jelentést a világ országainak emberi jogi helyzetéről. Sajtótájékoztatóján az amerikai diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy az emberi jogi visszaélések feltárásával és az emberi jogokat tiszteletben nem tartó országokra gyakorolt nyomással lehet változást elérni. A jelentés elkészítésében a világban szolgálatot teljesítő több száz amerikai diplomata vett részt.

Veszélyes szlovák szélsőségek

Az amerikai jelentés szerint Szlovákiában mind a 2016-os parlamenti, mind a 2014-es államfői választások szabadok és igazságosak voltak. A dokumentum azt írja, a civil intézmények hatékonyan ellenőrizték a biztonsági erőket (rendőrséget, katonaságot stb.).

Az emberi jogok terén már nem állunk ilyen jól. A jelentés szerint Szlovákiában az LGBT emberek fokozott erőszaknak és gyűlöletbeszédnek vannak kitéve, a roma közösség tagjai elleni erőszak is jelen van, az ellenük irányuló diszkrimináció pedig kifejezetten elterjedt. A dokumentum kiemeli, hogy a kormányzat az intézkedések és a kijelentések szintjén sem tett megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy fellépjen az etnikai csoportok ellen irányuló, vagy rasszista indíttatású rendőri erőszak ellen.
A jelentés szerint a kormányzat ugyan igyekszik kivizsgálni a hatóságok tagjai által elkövetett visszaéléseket, de megfigyelők megkérdőjelezik ezeknek a nyomozásoknak a megbízhatóságát. "Egyes, korrupciós ügybe keveredett tisztségviselők büntetlenül folytathatják a tevékenységüket" - írja a Szlovákiáról szóló összefoglalójában az amerikai külügyminisztérium.

A terjedelmes dokumentum részletesen tárgyalja az emberi jogok egyes csoportjainak állapotát az országban. A jelentés külön tárgyalja az antiszemitizmus kérdését is. Itt elsősorban az ĽSNS párt és annak tagjai által elkövetett tetteket veszik sorba, így a holokauszt tagadását, a náci jelképek használatát és a Tiso-féle szlovák bábállam éltetését. A dokumentum ugyanakkor azt is megemlíti, hogy a Kuciak-gyilkosság után a korábbi miniszterelnök, Robert Fico (Smer) is antiszemita húrokon játszott, hiszen azt állította, a Tisztességes Szlovákia tüntetéseit Soros György finanszírozza.

A jelentésben az amerikai külügyminisztérium megemlíti, hogy a szlovákiai magyarok a nyelvtörvényt a szólásszabadság korlátozásának tartják.

Orbán felé lejt a pálya

Magyarország esetében az amerikai külügyminisztérium jelentése, az EBESZ választásokat megfigyelő missziójára hivatkozva azt írja, hogy a tavaly tavaszi országgyűlési választások során ugyan tiszteletben tartották az alapvető szabadságjogokat, de maga az esemény ellenséges légkörben folyt le. Az EBESZ elsősorban azt kifogásolta, hogy a kormány kampányait nem lehetett elkülöníteni a Fidesz választási kampányától, ami egyértelmű előnyhöz juttatta Orbán Viktor pártját.
A jelentés kiemeli, hogy a civil szervezetek elleni verbális támadásoknak és valamint a politikai megfélemlítések vannak kitéve. A dokumentum szerint a menekültekkel és ügyeikkel dolgozó civilszervezeteket büntetések fenyegetik.

Az amerikai külügy által kiadott dokumentum szerint Magyarországon a korrupció is jelentős probléma. Eszerint a magyar állam korrupt módon részesít előnyben egyes gazdasági szereplőket.

A jelentés szerint a kormány lépéseket tett annak érdekében, hogy megbüntesse a visszaéléseket elkövető tisztviselőket. Az emberjogi bűncselekmények büntetlenül maradása pedig nem jellemző jelenség az országban.

Szerepel a dokumentumban a magyar börtönökben tapasztalható túlzsúfoltság és esetenkénti fizikai erőszak is.

Mike Pompeo sajtótájékoztatója:

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?