Szomorú fény dereng a krasznahorkai vár alól

var
Krasznahorkaváralja |

Hét éve már, hogy tűzvész pusztított a krasznahorkai várban, ám a tragédia óta máig sem sikerült helyreállítani a várat, a tervezett újbóli megnyitás időpontját pedig évről évre elhalasztják. A vár alatti domboldalon a község lakosai vasárnap este szakadó esőben egy óriási, zseblámpákkal kivilágított szomorú hangulatjellel és a hetes szám megformálásával emlékeztek a tűzvészre.

Kun István krasznahorkaváraljai önkormányzati képviselő lapunknak elmondta, a szomorú eseményről immár másodszor emlékeztek meg így. „Két évvel ezelőtt, a tűzvész ötödik évfordulóján csak negyvenen voltunk, most vasárnap viszont már valamivel több mint hatvanan csatlakoztak hozzánk. Ez azért is figyelemreméltó, mert az embereknek szakadó esőben és hideg, szeles időben kellett leereszkedniük a domboldalra” – nyilatkozta lapunknak Kun István.

Az akcióba többek között a helyi futballklub és az ifjúsági klub tagjai, valamint a vár sorsáért aggódó és tenni akaró lakosok kapcsolódtak be. A résztvevők zseblámpákkal és mobiltelefonjaikkal vonultak ki a vár alá, hogy egy világító szomorú hangulatjel megformálásával mutassák ki, mennyire elkeseredettek, és mennyire nem értenek egyet a vár felújításának elhúzódásával.

Nem tagadás, hogy a vár egy részét, köztük a tetőszerkezetet már felújították, de ezen kívül szinte semmi más nem változott. Tudjuk, hogy a vasárnapi megmozdulásunkkal nem sokat változtatunk a helyzeten, viszont nagyon jól tükrözi a lakosok érzelmeit. Számomra leírhatatlan érzés volt látni, hogy a hétévesektől a hetvenévesekig nagyon sokan csatlakoztak hozzánk, és a falusiak az utcákra vonulva nézték vég az egészet

– magyarázta a képviselő abban bízva, hogy a zseblámpák és mobiltelefonok fénye vagy legalább a rendezvény üzenete egészen a fővárosig eljut, és gondolkodásra bírja a hét éve élettelenül álló vár sorsáért felelős hivatalnokokat, politikusokat.

Bollo Pétert, Krasznahorkaváralja település polgármesterét sem boldogítja az évek óta húzódó felújítás, ugyanis a turisták hiánya miatt a település és a helyi vállalkozók a saját bőrükön tapasztalják meg a helyzet súlyosságát.

A várat ezelőtt rengeteg turista látogatta, ami a helyi vállalkozóknak is stabil kereseti lehetőséget biztosított. Most látjuk, hogy itt-ott jön egy-egy autóbusz vagy egy kisebb csoport, eljutnak a vár aljáig, aztán megfordulnak és továbbállnak. Az ideérkező külföldi turisták többsége valószínűleg nem is tudja, hogy a vár évek óta zárva van

– mondta a polgármester.

A Szlovák Nemzeti Múzeum (SNM) eddig mintegy 5,2 millió eurót kapott a biztosítótól a vár felújítására, és közadakozásból további 97 ezer euró gyűlt össze. Mivel a tűzvész óta több kulturális miniszter váltotta egymást, és a várat kezelő SNM betléri múzeumában két igazgatóváltás történt, a vár felújításának és megnyitásának időpontját évről évre elhalasztják. Branislav Panis, az SNM vezérigazgatója legutóbb kijelentette, hogy már nemcsak a tűzvészben keletkezett károkat szeretnék kijavítani, hanem a vár átfogó felújítását is végrehajtanák. „Ez azt jelenti, hogy az 1956 és 1989 közötti időszakban véghezvitt nem megfelelő javításokból és beavatkozásokból eredő negatív következményeket is helyre szeretnénk állítani” – fogalmazott Panis az SNM által közzétett nyilatkozatban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?