Kiska: A három V4-tagállam belépése a NATO-ba utat nyitott Szlovákia előtt is

Andrej Kiska
Prága/Pozsony |

A visegrádi négyek (V4) három tagjának belépése a NATO-ba megnyitotta az utat a szövetségbe Szlovákia előtt is. Ezt kedden jelentette ki Andrej Kiska szlovák államfő Prágában, ahol Csehország NATO-taggá válásának 20. évfordulójáról emlékeztek meg. Az eseményről a ČT24 cseh hírtelevízió tájékoztatott.

 

„Az önök országainak belépése megnyitotta az utat Szlovákia előtt is, mi pedig idén emlékezünk meg a belépésünk 15. évfordulójáról” – mondta beszéde elején Kiska, aki egyben hangsúlyozta a Szövetség pozitív hatását Szlovákiára, illetve egész Európára. A Novinky.cz portál szerint figyelmeztetett, hogy a NATO-tagságot nem szabadna megkérdőjelezni, mert ez gyengíti az állampolgárok bizalmát.

„Nagyon fontosnak tartom megismételni, hogy a NATO-ba való belépés szuverén és önkéntes döntésünk volt. Hogy ma békében élhetünk, hogy sikeres és prosperáló országok lehetünk, annak az eredménye, hogy egykor meghoztuk ezt a döntést” – mondta Kiska.

Prága kedden különféle rendezvényekkel emlékezett meg arról, hogy Csehország, Lengyelország és Magyarország 20 évvel ezelőtt belépett az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe.

Miloš Zeman cseh államfő a prágai vár spanyol termében rendezett konferencián szólalt fel. Az elnök bírálta az afgán tálibokkal folytatott tárgyalásokat, és a terrorizmus elleni harcra szólított fel. Emlékeztetett, hogy csupán két és fél évvel azután, hogy Csehország belépett a NATO-ba, megváltozott a világ. Zeman szerint a kulcsmomentum 2001. szeptember 11-e volt, vagyis az Egyesült Államok ellen elkövetett terrortámadás. Ezért is bírálta, hogy a Nyugat most a tálibokkal tárgyal.

 

„Valahol Katarban tárgyalások folynak a tálibokkal abban a reményben, hogy a tigrisből vegetáriánus lesz, és már nem fog ölni. Valójában a tigris tigris marad. Ha megengedjük a talibánnak, hogy újfent elfoglalja az afgán területeket, ismét terrorista bázissá teszi azt, ahonnan támadásokat indíthat az euro-amerikai civilizáció területére. Szeretnék ettől óva inteni mindenkit” – mondta Zeman. „Meggyőződésem - és ezt 18 év után újra elismétlem -, hogy a terroristákkal nem tárgyalunk, a terroristákkal harcolunk” – tette hozzá.

Andrej Babiš cseh kormányfő is a terrorizmus fenyegetéséről beszélt, hangsúlyozva, hogy a NATO-nak sokkal aktívabban kellene fellépnie a terrorszervezetek ellen.

Prágában emlékezett meg a NATO-taggá válásról a másik két ország elnöke is, melyek Csehországgal együtt léptek be – Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel államfő.

Az ünnepségen felszólalt Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszter is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?