Elhunyt a roma zene nagyasszonya

sfsfs
Pilzen |

Hatvannégy éves korában elhunyt Věra Bílá, a Kárpát-medence leghíresebb roma énekesnője, akit Kale nevű zenekarával még Grammy-díjra is jelöltek. A halál oka szívinfarktus.

A valódi roma muzsikát átitatja az a felszabadult, keserédes előadásmód, ami még a vándorló élet szabadságából fakad. S ahogyan a bluesban is csak az átélt szomorúságot lehet hitelesen megénekelni, roma zenét sem tud igazán autentikusan művelni az, aki soha nem élte meg a cigány sorsot. 

Věra Bílá rendkívüli karizmája kétségkívül identitásából ered, hiszen Rokycanyban sokad generációs roma zenészcsaládban született. Apja oldalán lakodalmakon és falusi ünnepségeken kezdte az éneklést, aztán 1995-ben szó szerint berobbant első albumával (Rom Pop), amelyen a flamenco szenvedélyét és az olasz popzene vidámságát oltja a cseh cigány folklór fájdalmába és pezsgő életörömébe. A Kale zenekar gitár- és hegedűközpontú, táncra csábító, vérbő zenéje és Bílá erős, rekedtes hangja a szakmát és a közönséget egyaránt lenyűgözte. Franciaországban ez lett az év legjobb világzenei albuma, és Bílá Grammy-jelölést is kapott Az év felfedezettje kategóriában. A brit sajtó „a cigányzene Ella Fitzgeraldjának” titulálta őt, többször végigturnézta Európát, énekelt Bill Clintonnak és eljutott Dél-Amerikába is. 

Mira Erdevički-Charap 2000-ben dokumentumfilmet készített róla, amelyből kiderül, hogy sokat dohányzik és örökbe fogadott fiát, illetve férjét is ő tartja el (minden turné előtt megfőzi nekik az egy hétre való pörköltet vagy sztrapacskát), és keresete jelentős részét játékautomata-függőségére költi. 

Kemény élet jutott neki, és mivel semmit sem tudott a zeneiparról, többször keveredett haszonleső menedzserek karmai közé. Eladósodott, kilakoltatták, közben eltemette fiát és férjét is. Évek óta idősek otthonában élt, épp mostanában készült visszatérni a stúdióba, sőt európai turnét is fontolgatott Dušan „Džino” Čonka zenekarával.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?