Tippek a vágódeszka épségéért

h

A konyhában szükségünk van egy-két megbízható eszközre. Ilyenek a jó kések, és ilyen a jó vágódeszka is!

Ha az utóbbit megfelelően ápoljuk, kevésbé kopik, karcolódik vagy vetemedik meg. Élettartama attól is függ, hogy milyet vásárolunk. A Tasting Table brooklyni bútorgyártó cég ajánlása szerint anyagát tekintve a juhar-, a dió- és a cseresznyefa a legalkalmasabb erre a célra, de az is lényeges, hogy a deszka legalább 1 hüvelyk, vagyis körülbelül 2,5 cm vastag legyen.

Olajozzuk! Havonta egyszer érdemes bedörzsölni olajjal – legjobb az ásványi olaj, amely bármelyik gyógyszertárban fillérekért kapható (ezt a színtelen összetevőt a hidratálókban és babaolajokban is fellelhetjük). Az étolajat ne használjuk, mivel hajlamos az avasodásra.

Karcolások. Ha a deszka tele van karcolásokkal, gyengéden dörzsöljük át csiszolópapírral – így elkerülhető, hogy az ételmaradék vagy egyéb szennyeződés baktérium formájában megüljön a sérülésekben.

Ne áztassuk! A nedvességtől ugyanis hamar megvetemedik a fa, és meggörbült vágódeszkán már nem lesz könnyű a szeletelés.

Használjunk papírtörlőt! Használatkor tegyünk alája nedves papírtörlőt vagy konyharuhát, így nem csúszkál majd a konyhapulton.

Dörzsöljük át citrommal! A vörös- és a fokhagyma erős illata beeszi magát a deszkába. Ezekkel a kellemetlen szagokkal úgy számolhatunk le a legegyszerűbben, ha egy kevés durva szemcsés sót szórunk a deszka felületére, és félbevágott citrommal átdörzsöljük, amely egyúttal a fa színét is felfrissíti.

Tipp

Ha használat előtt hideg vizet engedünk rá, a fa telítődik vízzel, és kevésbé szívja majd magába a szagokat és színeket.

Mire jó a hintőpor?

A hintőpor erős nedvszívó képességének és finom, poros állagának köszönhetően alkalmas a háztartási munkákra, de illata is kedveltté teszi. Ezenkívül könnyen kezelhető, így kár lenne alábecsülni a sokoldalúságát.

Antik bútorok felfrissítése. A régi bútorok, fiókok magukba szívják a levegő nedvességét, s megdohosodhatnak, és az anyaguk is tönkremegy. Ha belsejükbe és alájuk egy kis hintőport szórunk, megszűnik a nedvesedés, valamint a vele járó szag.

Olajfoltok ellen. A csúnya olajfoltok sok fejtörést okozhatnak. A felületre szórt hintőpor viszont hatékonyan felszívja az olajat. Ezt követően a mosógépben mosható ruhát géppel mossuk ki, egyéb esetben tisztítószerrel mossuk át a felületet.

Gumikesztyűbe. Esetenként szükség lehet arra, hogy a kesztyűben ne csúszkáljon a kezünk. Ez egy kis hintőporral könnyen megoldható: frissen, szárazon tartja a kézfejet.

Nyikorgó parketta. A keményfából készült padlók, parketták hangosan recsegnek, nyikorognak a talp alatt. Erre is megoldást kínál a hintőpor, amelyet csak le kell szórni, majd a repedésekbe söprögetni, a felesleget pedig feltörölni. A módszer sokkal halkabb padlót ígér.

Hangyák ellen. A hintőport a hangyák vonulási útjába kell szórni – ezt az ember számára illatos port a rovarok nem kedvelik, és más lakhelyet választanak maguknak.

Ragadós lapokra. Előfordul, hogy a játékkártyalapok a sok fogdosástól ragacsosak lesznek, s mivel papírból vannak, nehéz őket megtisztítani. A hintőpor egyszerű megoldást kínál. A kártyákat papírzacskóba kell tenni, majd a tasakba néhány kanál port szórni, jól összerázni az egészet, végül papírtörlővel áttörölgetni a lapokat.

Tasting Table, Nosalty

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?