A gyerek zsebpénze

h

Adni vagy nem adni? Ha igen, mennyit és mikortól? A statisztika szerint a szlovákiai szülőknek a fele ad zsebpénzt gyermekének.

Már a kisgyerekkel is fontos beszélni a pénzről: meg kell ismertetni a felelősség, az érték és a megtakarítás fogalmával, s erre nincs jobb módszer a zsebpénzzel való gazdálkodásnál. Régebben a családokban heti-havi fix összeget bíztak a gyermekre, ma viszont a legtöbb helyen bármikor kérhet és kap is pénzt a szüleitől, akik a nagy rohanás közepette nem érnek rá vele foglalkozni, s úgy gondolják, ha ellátják pénzzel, akkor minden rendben van. Pedig nincs!

A rendszeresség kulcsfontosságú

A pszichológusok szerint nagy hiba az, ha a gyermek bármikor kérhet és kap is pénzt. A rendszerességnek óriási szerepe van abban, hogy megtanulja a helyes gazdálkodás alapjait. A szülőnek tudatosítania kell, hogy a zsebpénz eszköz arra, hogy gyermeke megtanuljon bánni a pénzzel, megértse és érezze, mi mennyibe kerül, és hogyan tud félretenni a vagyonkájából.

Állítsunk fel szabályokat!

A pszichológusok ajánlása szerint a rendszeres zsebpénz bevezetése legkorábban az alapiskola első osztályában történhet. A szabályokat azonban előre fel kell állítani, a szülőnek eleinte ellenőriznie kell a gyermek „gazdálkodását”, meg kell beszélnie vele, hogy mire költheti a pénzét.

A zsebpénz nagysága életkor szerint

6–10 éves korban: 3–5 € hetente

Az ilyen életkorúak még nem ismerik a pénz értékét, nem tudják, hogyan működik, így eleinte csak pár centnyi szimbolikus összeget kaphatnak, amelyet fokozatosan heti 3–5 euróra emelhetünk. A heti zsebpénz jobb a napinál, mert így a kicsi megtanul takarékoskodni, könnyebben megérti, hogy ha egyszerre elkölti, amije van, napoknak kell eltelniük, amíg újra kap pénzt, tehát a meglevőt jobb lesz beosztania.

11–15 éves korban: 10–15 € kéthetente

Egy kamasznak már lehet saját bankszámlát nyitni, saját bankkártyával (detská karta), hiszen már képes a PIN-kód megjegyzésére, így a kártyával nemcsak fizethet, hanem a bankautomatát is megtanulja használni. Ez a megoldás a szülő számára is előnyös: ráküldheti a pénzt a számlára, s bármikor ellenőrizheti az összeg mozgását, vagyis gyermeke vásárlásait.

Fontos! A gyereket meg kell tanítani arra, hogy pénzének legalább a 10%-át tartalékolja. Csodálatos dolog, ha kerékpárra, táblagépre takarékoskodik, még akkor is, hogyha a végösszeghez a szülőnek hozzá kell járulnia.

Középiskolások, egyetemisták: 30–50 € havonta

A legtöbb középiskolásnak már van saját számlája, amelyre a szülő a havi járandóságot, apanázst küldi. A számla azért is fontos, mert egy diák már fizetett alkalmi vagy idénymunkát is vállalhat, esetleg külföldi tanulmányokat is folytathat. A szülő ekkor már nem ellenőrzi szigorúan a kiadásait, elég, ha előre megegyeznek abban, hogy a pénz mire költhető, és mire nem. Ki lehet kötni pl. azt, hogy ha cigarettára vagy alkoholra pazarolja, csökkenteni fogjuk a zsebpénzét.

Praktikus tanácsok

1. Beszélgessünk arról iskoláskorú gyermekünkkel, hogy ha otthon készítjük el a tízóraiját, az időben és anyagilag mennyiben jelent mást, mint ha ugyanazt az iskola büféjében vásárolná meg.

2. Amikor kiadjuk heti vagy havi járandóságát, használjuk ki az alkalmat arra, hogy megkérdezzük, milyen tervei vannak a pénzzel.

3. Ha gyermekünk elérte azt a kort, amikor már dolgozhat, bátorítsuk, hogy alkalmi munkával egészítse ki a zsebpénzét. Így csökkenthetjük a saját kiadásainkat, ő pedig tapasztalatot szerez, több lesz a pénze, és jobban meg is becsüli, hiszen tisztában van vele, mennyi idejébe és energiájába került megkeresni azt a pár eurót.

4. Ha otthon házimunkáért kap fizetést, fejlesszük a munkamorálját. Ha figyelmetlenül vagy csak tessék-lássék módon végzi el a rábízott fizetett munkát, akkor – ahogy egy normális munkahelyen sem –nem jár neki érte pénz (vagy nem a teljes összeg).

5. Tanítsuk meg vele, hogy a kapott vagy munkával keresett pénznek legalább a 10%-át mindig tegye félre. Ha kiskorától erre szoktatjuk, fokozatosan megtanulja a biztos tartalék létrehozását.

Bankszámla vagy malacpersely?

  •  Saját bankszámlát kamaszkorban érdemes nyitni a gyermeknek, így hamarabb megismerkedhet az olyan banki alapfogalmakkal, mint a kamat, egyenleg, pénzlekötés, számlavezetési vagy tranzakciós díj.
  •  A malacpersely előnye a bankszámlával szemben, hogy a pénz kézzelfogható, van súlya, szaga, és akármikor újra lehet számolgatni, csoportosítani. Kisebb gyerekek számára motiváló lehet a pénzhalom növekedését figyelni, s könnyebben megtanulják a különféle pénzérmék értékét.

Ha gyermekszámlát nyitunk

  •  Állítsunk be rajta aktív és passzív hozzáférést is a szülők számára.
  •  Ajánlatos korlátozni a maximumot egy megvalósítható tranzakció, esetleg az egy nap/hónap alatt elkölthető összeg esetében.
  •  Tiltsuk le az egyes műveleteket, mint pl. az internetes kifizetések, e-shopos vásárlások, Paypal szolgáltatás (PIN-kód nélküli kifizetés) stb.
  •  Magyarázzuk el a kártyahasználat alapvető biztonsági szabályait (nem szabad a papírcetlire felírt PIN-kódot a kártya mellett tartani, a kód biztonságos beírása vásárláskor a pénztárgépnél, a bankautomata helyes használata stb.).

Ferenczy Éva, slps, eduworld

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?