Élelmiszerek vásárlása: mindennap vagy havonta egyszer?

h

A háztartásokban a rendszeres kiadások közé tartozik az élelmiszerekre fordítottak. Nem mindegy azonban, hogy milyen mennyiségű és minőségű terméket, hol és milyen gyakran veszünk. Ezekben a kérdésekben igényeink és pénztárcánk alapján döntünk.

Bevásárlólista

Mielőtt elindulunk az üzletbe, próbáljuk meg felírni egy cédulára, mi az, ami a családunk heti étkezéséhez szükséges: tej, tejtermék, felvágott, margarin, pékáru, zöldség, hús, tojás, liszt, rizs, cukor, olaj, édesség.

Ha megvagyunk vele, még el kell döntenünk, hol vásároljunk. Erre több lehetőség is van:

Nagykereskedés: Terjedőben az ún. cash and carry (fizesd és vidd) hálózat, ahol egy önkiszolgáló raktárban nagyobb mennyiségben lehet vásárolni, megfizethető áron.

Kiskereskedés: Ez lehet pl. diszkontáruház, élelmiszerüzlet, csomagküldő szolgálat, melyek a végső fogyasztó részére, nem pedig tovább eladásra kínálják árucikkeiket. A diszkont jellemzője, hogy nem a külső megjelenésre, hanem a termékekre figyel, s ezáltal olcsóbban tudja adni őket.

A választást bevásárlási szokásaink is befolyásolják: hogy a család számára szükséges termékeket havonta, hetente vagy naponta vesszük-e meg. Ez függhet jövedelmünk nagyságától (ki tudunk-e fizetni egyszerre egy nagyobb összeget) és lakásunk felszereltségétől is (kamra, hűtő).

Kiskereskedések

Három nagyobb csoportra oszthatjuk őket: szupermarketek, kis üzletek és piacok. Mindegyiknek megvan a maga előnye, de a hátránya is.

1. Szupermarket

Mai világunkban minden nagyobb városban megtalálható. Az országos, sőt kontinentális hálózatú üzletláncoknak (pl. Coop Jednota, Metro, CBA, Tesco, Billa, Lidl, Terno, Kaufland, Delia) mindenütt azonos a szolgáltatási színvonaluk, s egységes az árukészletük.

Legtöbbjük városon belül, ha nem is mindig a központban, de olyan helyen található, ahol nemcsak személygépkocsival, hanem tömegközlekedési eszközökkel, esetleg gyalogosan is jól megközelíthetőek. De szaporodnak a gyakorlatilag kizárólag autóval elérhetők is.

Ha jártunk már ilyenben, akkor tudjuk, hogy ott hatalmas bevásárlókocsival közlekedhetünk, amelyet roskadásig megrakhatunk áruval. A szupermarketben megtalálható minden, ami szem-szájnak ingere, s csodák csodája: minden második termék kedvezményes árú.

Tartós élelmiszerekből (liszt, rizs, cukor és olaj) jellemzően egyszerre többet veszünk. Ennek több oka van: egyrészt a csomagolás már eleve nagyobb tételt tartalmaz (2, 5, 10 kg-ot), továbbá ha autóval el tudjuk vinni, a későbbiekben nem kell majd a közeli boltból kézben hazahordanunk.

A rövidebb szavatossági idejű termékek mennyiségét alaposabban meg kell fontolnunk. Ehhez ismernünk kell a család igényét. Tejtermékből, húsból, felvágottból csak a szavatossági időben elfogyasztandó mennyiséget vásárolhatjuk meg.

Hátrány: Hatalmas kínálatukkal könnyen elcsábítanak bennünket. Hiába írtuk össze a listát, a szupermarketben a polcok között járva, mások kocsijába belepillantva biztosan eszünkbe jut még valami, amit jó lenne megvenni.

Összegzésként: Nagyon modern és kulturált, de személytelen bennük a bevásárlás. Széles a választékuk, mindig kínálnak kedvező árú termékeket. A vevők zöme alkalmanként sok pénzt hagy ott, mert nehezen tud ellenállni a bőség csábításának.

2. Kis üzlet

A városokban, de a nagyobb falvakban is találhatók kisebb, esetleg csak egy-két eladóval működő boltok. Ezek családias hangulatúak, barátságos, emberléptékű környezettel, ismerős elárusítókkal; más hatást, más érzéseket váltanak ki, mint a bevásárlóközpontok.

Hátrányok és előnyök: Szűkebb a választékuk, mint a szupermarketeké, de az alapvető élelmiszereket, háztartási cikkeket meg lehet venni bennük. Nagy előnyük, hogy az ott dolgozók ismerik a vásárlóik szokásait, így biztosíthatják számukra az elegendő és friss terméket (pl. ha rendszeresen este 6-kor járunk ugyanabba az üzletbe, s két liter tejet és egy kalácsot veszünk, egy idő múlva elteszik nekünk ezt a mennyiséget). Ha pedig olyasmire van szükségünk, ami nem kapható, azt a bolt személyzete néhány nap alatt beszerzi számunkra. Kicsi a raktárkészletük, ráadásul ismerik a törzsvásárlóikat, így nagy valószínűséggel mindig friss árut fogunk náluk találni.

A heti bevásárlás alkalmával valószínűbb, hogy csak a listán levő tételeket fogjuk megvenni. Lehet, hogy kissé drágábbak, mint a bevásárlóközpontok kedvezményes árú termékei, de ha az idő- és benzinköltség-megtakarításunkat is belekalkuláljuk, kiderülhet, hogy sokkal gyorsabban és nem drágábban oldottuk meg a bevásárlást, mint a bevásárlóközpontokban.

A rövidebb szavatosságú termékekből itt sem tudunk egész heti mennyiséget venni, így hét közben legalább még egyszer be kell térnünk valamelyik üzletbe.

A kis boltok főleg a nagyvárosok peremterületein és a kisebb településeken találhatók, s a helyi lakosok igényeivel és anyagi lehetőségeivel összhangban levő minimális választékú ellátást biztosítják.

 3. Piac, zöldségesstand

Piac, vásár, vásárcsarnok – hangulatos bevásárlóhelyek. Itt lehetünk igazán biztosak abban, hogy a gyümölcs tegnap még a fán, a zöldség reggel még a földben volt, a termelők a saját portékájukat árusítják. Alkudni is lehet, ha nem is az ár megváltoztatásáért, inkább csak a vásárlás élményének meghosszabbításáért. Az eladó helyenként nem olyan „kötött” árral dolgozik, mint egy bevásárlóközpontban, az árat belátása szerint megváltoztathatja.

Vannak állandó és időszakos, továbbá nagy és kis piacok. Mindegyiknek megvan a maga varázsa. Aki tud, menjen el egy nagyobb piacra is, és nézze meg azt a forgatagot, amelyet kizárólag ott lehet látni. A heti bevásárlócédulánkról ott sem tudunk mindent beszerezni, de a friss dolgokat igen.

Mikor, hol vásároljunk?

Régebben, amikor mindenütt egyformák voltak az árak, nem volt ekkora szerepe annak, hogy mit hol és mikor veszünk meg. Ma már a termékeket nem nagyon lehet összehasonlítani. Egyrészt, mert bizonyos márkájúakat csak néhány helyen kapni, másrészt a kereskedők nagyon figyelnek arra (külön szakma lett), hogy ha az egyik árufajta kicsivel olcsóbb, akkor egy másik drágább legyen, vagyis a fizetendő összeg megközelítően azonos maradjon.

* Aki nem csupán bevásárolni szeretne, hanem kikapcsolódni, szórakozni is, és szereti a bevásárlóközpontok hangulatát, valamint tud autóval közlekedni, annak a bevásárlóközpontokat ajánljuk. Akinek erős akarata van, előtte alaposan tanulmányozza át a kedvezményes árú termékeket bemutató szórólapot, és kizárólag a számára szükséges árut vegye meg, ilyen helyen olcsóbban megkapja. Az üzemanyagköltséget és a vásárlással eltöltött időt is beleszámítva ez a megoldás csak háromhetente, havonta ideális.

* Aki gyorsan szeretne vásárolni, mert számára fontos az idő, és fontosak az emberi kapcsolatok is, annak a kis üzlet felel meg leginkább, hétvége közeledtével pedig a friss zöldség-gyümölcs beszerzésére a piac.

pénzügysziget, mnb

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?