A védelmi tárca nem kér az Egyesült Államokkal az anyagi támogatásából

Pozsony |

A Védelmi Minisztérium a továbbiakban nem vesz részt az Egyesült Államok által a védelmi együttműködésről szóló megállapodás keretében felajánlott anyagi támogatással kapcsolatos tárgyalásokon. A támogatás elfogadása a tárca álláspontja szerint veszélyeztetné a Szlovák Köztársaság szuverenitását. Erről Danka Capáková, a minisztérium szóvivője tájékoztatott hétfőn. Hozzátette: az USA ajánlata nem felelt meg a szlovák Fegyveres Erők műveleti igényeinek.

 

„A védelmi tárca a Szlovák Köztársaság szuverenitása veszélyeztetésének, illetve korlátozásának tekinti olyan jogi feltételek teremtését, amely lehetővé tenné idegen fegyveres erők határozatlan idejű jelenlétét Szlovákia területén úgy, hogy a szerződést az érvénybe lépésétől számítva leghamarabb 10 év után, 12 hónapos felmondási idővel lehetne csak felbontani” – fejtette ki Capáková.

A tárca továbbá azt állítja, hogy az idegen hadsereg efféle jelenléte a NATO terminológiája alapján idegen katonai bázis létesítésének tekinthető Szlovákia területén, amit a védelmi minisztérium vezetése határozottan elutasít.  

A védelmi együttműködésről szóló megállapodás aláírása a tárca szerint olyan precedenst teremtene, amely lehetővé tenné idegen hadseregek elhelyezését a Szlovák Köztársaság területén. „Ráadásul anélkül, hogy meghatároznák az amerikai katonák számát, vagy a haditechnika és a hadianyag mennyiségét, melynek fajtájáról és konkrét céljáról sem tájékoztatnának” – magyarázta a szóvivő.

A minisztérium nem ért egyet azzal sem, hogy az egyéb NATO-tagállamok katonáival szemben jogosulatlanul előnyben részesüljenek az amerikai hadsereg tagjai, a civil egységek tagjai, vagy a hozzátartozóik.

Capáková elmondása szerint az amerikai ajánlat olyan berendezések és objektumok építésére vonatkozott, melyek elsősorban az amerikai hadsereg tagjai, illetve haditechnika és hadianyagok elhelyezésére szolgálnának, bármilyen célból. A tárca szerint ez az ajánlat nem felelt meg a szlovák Fegyveres Erők és a NATO műveleti igényeinek.

Minderről a szóvivő tájékoztatása szerint levélben értesítették a külügyminisztert. Hozzátette: a tárca továbbra is teljesíti a NATO keretében vállalt kötelezettségeket.

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormánya soha nem tenne olyan lépéseket, amelyek azt jelentenék, hogy egyetért külföldi hadseregek jelenlétével Szlovákia területén. Ezt hétfőn jelentette ki a kormányfő Párizsban arra reagálva, hogy megszüntették a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal a védelmi együttműködésről. Hangsúlyozta: nincs tervben, hogy idegen hadseregek állomásoznának Szlovákia területén.

Pellegrini szerint tiszteletben kell tartani a társadalmi reakciókat, hiszen Szlovákiának már van hasonló tapasztalata. Az olyan típusú ultimátumot, miszerint „ha ilyesmi történik, azonnal kilépünk a kormánykoalícióból”, ugyanakkor fölöslegesnek tartja. „Senki sem tárgyal és nem is tárgyalt idegen hadseregek jelenlétéről” – reagált a kormányfő.

Pellegrini úgy véli, Szlovákiának olyan feltételeket kellene kialkudnia, amelyek nem sértik az ország szuverenitását és nem kötelezik Szlovákiát arra, hogy idegen hadseregeket toleráljon a területén. „Ha ennek ellenére is hajlandó lenne a szövetség és az Egyesült Államok pénzbeli támogatást nyújtani, miért ne használhatnánk ki azt, ha ennek köszönhetően két repülőteret is helyreállíthatnánk, a szliácsit és a konyhait” – tette hozzá.

Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke vasárnap (3. 10.) a TA3 hírtelevízió közéleti műsorában kijelentette: az SNS kilép a koalícióból, ha a kormány elfogadja az USA ajánlatát a katonai repterek felújítására nyújtandó támogatásról. Hozzátette: ha folytatják a tárgyalásokat az ajánlatról, a nemzetiek indítványozni fogják, hogy a parlament fogadjon el egy határozatot. Danko azzal érvelt, hogy Szlovákiának van elég pénze, és hogy a hadgyakorlatokon kívül semmilyen hadsereg nem tartózkodhat Szlovákia területén.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?