Brexit: a kormány sem számít a megállapodás elfogadására

May
London |

Az újabb brüsszeli tárgyalási forduló kudarca után már a brit kormány sem számít arra, hogy az ország EU-tagsága megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló, januárban óriási többséggel elutasított megállapodást a londoni alsóház a jövő hétre beütemezett második szavazáson elfogadja - közölte a brit sajtó csütörtökön.

 

Az egyezményt az alsóház a múlt hónapban 230 fős - az újkori brit politikatörténetben példátlan - többséggel vetette el. A kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas alsóházi Brexit-tábora és a kormány külső támogatója, a szintén EU-szkeptikus Demokratikus Unionista Párt attól tart ugyanis, hogy az ország végérvényesen vámunióban maradhat az EU-val, ha szükségessé válik az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldás (backstop).

A londoni alsóház a kilépési megállapodás elutasítása után felszólította a brit kormányt, hogy kezdeményezze az EU-nál a Brexit-megállapodással már lezárt kilépési tárgyalások újranyitását, és keressen a backstop-mechanizmus helyett "alternatív megoldásokat". Az erről tartott brüsszeli tárgyalások azonban nem hoztak érdemi áttörést, mivel az EU nem hajlandó újranyitni a Brexit-megállapodást.

A The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap csütörtöki kiadásában kormányzati tisztviselőket idézve azt írta: Theresa May miniszterelnök kormánya "beletörődött" abba, hogy az alsóház a jövő keddre kitűzött második szavazáson is  elutasíthatja a Brexit-megállapodást. A lapnak nyilatkozó egyik kormányilletékes szerint "szinte biztosnak tűnik" az újabb vereség a parlamentben.

A Telegraph értesülése szerint Julian Smith, az alsóházi tory pártcsoport frakciófegyelmének fenntartásáért felelős kabinettag már figyelmeztette a képviselőket, hogy a kormány törölheti a 18 napos húsvéti parlamenti szünetet, ha az alsóház a Brexit-megállapodás elutasításával a kilépés halasztásáról dönt.

Theresa May miniszterelnök a múlt héten bejelentette: ha a ház újból elveti az egyezményt, akkor kormány azt a kérdést terjeszti be szavazásra, hogy engedi-e a megállapodás nélküli Brexitet a parlament.

Minden felmérés azt mutatja, hogy az alsóház jelentős többsége ellenzi a rendezetlen kilépést az EU-ból, tehát ha ez a kérdés valóban a képviselők elé kerül, akkor szinte biztosra vehető, hogy elutasítják a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnését.

Theresa May bejelentése szerint ha az alsóház a megállapodást és a megállapodás nélküli Brexitet egyaránt elutasítja, akkor a kormány lehetővé teszi a szavazást a kilépés március 29-ei határidejének meghosszabbításáról. Ehhez viszont a többi 27 uniós társállam egyhangú beleegyezése is kell.

A Financial Times című londoni üzleti napilap szintén azt írta csütörtöki kiadásában, hogy ha nem sikerül jogilag kötelező erejű módosításokat elérni a Brexit-megállapodásban, akkor "a Downing Street bennfentesei" is újabb elsöprő vereségre számítanak a megállapodásról szóló jövő heti szavazáson. A lapnak Theresa May név nélkül nyilatkozó egyik tanácsadója azt mondta: ha a kormány elveszíti a jövő keddi szavazást, elveszíti az ellenőrzést a Brexit-folyamat felett.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?