Újabb csúszás a D1-es építésén, a kormány szerződést bontott

Pozsony |

Közös megegyezéssel, azonnali hatállyal felbontja az állam a szerződést a D1-es autópálya Lietavská Lúčka– Dubná Skala közti szakaszának a kivitelezőjével, mivel ez utóbbi képtelen teljesíteni a vállalt feltételeket. A közlekedési tárca elképzelését tegnap a kormány is jóváhagyta.

Az államnak sikerült megegyeznie a Salini Impreglio és a Dúha cégek alkotta olasz–szlovén konzorciummal, hogy a szerződést közös egyezség alapján, azonnali hatállyal felbontják, a kivitelező pedig a megadott időpontig elhagyja az építkezés területét. A hivatalos magyarázat szerint a szerződésbontásra azért került sor, mivel a kivitelező a szerződésben szereplő áron képtelen volt befejezni az építkezést, gondok voltak azonban a „munkálatok menedzselésével” is.

A beszállítók kifizetését az egyezség szerint egy, a jelenlegi kivitelező által kiállított banki fedezetből biztosítják. A Nemzeti Autópálya-társaság (NDS) nem mond le a kivitelezővel szembeni szerződéses követeléseiről, ami alatt elsősorban az építkezés késése miatt kiszabott büntetéseket értik. A kormány által elfogadott dokumentum is elismeri azonban, hogy az említett sztrádaszakasz befejezéséhez szükséges anyagiak előteremtése több kockázattal is jár, ezt azonban orvosolhatja az uniós források megemelése. Az egyezséghez az Európai Bizottság (EB) jóváhagyására is szükség volt, a projektet ugyanis uniós forrásokból finanszírozzák.

A szaktárca szerint alternatív megoldásként számoltak a szerződés egyoldalú felmondásával is, ez azonban szerintük több kockázattal járt volna, mivel a kivitelező obstrukciót alkalmazhatott volna, tovább késleltetve a sztrádaszakasz átadását. Érsek Árpád közlekedési miniszter lapunknak már korábban elmondta, hogy a munkálatokat mielőbb folytatni kell. Kulcsfontosságú határidőnek tartja 2023-at, eddig kellene befejezni a szóban forgó szakaszt, ugyanis az uniós források csak eddig állnak rendelkezésre.

A D1-es Lietavská Lúčka–Dubná Skala szakaszát még 2014-ben kezdték építeni, a közel 14 kilométeres út ára ötszázmillió euró. A sztrádaszakasz része a 7,5 kilométeres Višňové-alagút; ez lesz az ország leghosszabb közúti alagútja. A sztrádaszakaszt építő konzorciummal az elmúlt időszakban több probléma is volt. A munkálatok nem az előírt ütemben folytak, ráadásul a kivitelező több beszállítónak nem fizetett az elvégzett munkáért. (TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?