Mostoha sorsú napraforgó

napraforgó

Az előző évihez viszonyítva 2018-ban Szlovákiában csökkent a napraforgó termőterülete. Amíg 2017-ben a gazdák 85 ezer hektárnyi területen vetették el az olajnövényt, tavaly mindössze 69 ezer hektáron került napraforgómag a talajba.

A visszaesés fő oka a növénykultúra értékesítési árának jelentős zuhanása. A fekete napraforgóért a felvásárlók ugyanis sok esetben még a termelési költségeket sem térítették meg árrelációikkal a gazdáknak. Voltak felvásárlási időszakok, amikor egy tonna napraforgóért 260–270 eurót kapott a termelő, s ez a mutató jelenleg is aktuális. Az optimális értékesítési árnak legalább a tonnánkénti 300 eurót tartják a termelők.

„Az igencsak alacsony felvásárlási árak tudatában a gazdák komolyan megfontolják a fekete napraforgó termesztését. Az értékesítési árak alaposan elriasztják a termelőket. Becsléseink szerint az idén a tavalyinál még kisebb területen termesztik majd az olajnövényt, hozzávetőleg mintegy 55–60 ezer hektárnyi területen” – nyilatkozta Jozef Rebro, a Szlovákiai Olajnövény-termesztők Szövetségének elnöke.

Azok a termesztők, akik továbbra is kitartanak a napraforgó mellett, mindenekelőtt a magas olajtartalmú kultúrnövényre fókuszálnak majd. „Azokról a fajtákról van szó, melyek magas olajsavtartalommal bírnak, legalább 82 százalékossal. Elképzelhető, hogy ezen fajtákat nagyobb területeken termesztik majd az idén a gazdák, mint a korábbi években. Ennek a napraforgónak a tonnája mintegy 45 euróval többet ér, mint a fekete napraforgóé. Magyarországon és a balkáni államokban is gazdag volt a tavalyi termés, az árak zuhantak, s hasonló a helyzet Ukrajnában is. A nagy kérdés persze az, hogy a csökkenő napraforgó termőterületet milyen kultúrnövénnyel pótolják majd a gazdák?” – tette fel a kérdést Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara szóvivője.

2018-ban a szlovákiai átlagos napraforgó-hektárhozam 2,84 tonna volt mintegy 196 000 tonna összterméssel. Az elmúlt évben az utolsó hat esztendő közül a legkisebb volt a napraforgó termőterülete. A legtöbb napraforgót az ország nyugati részében termesztik a nyitrai és nagyszombati régióban, illetve Léva környékén déli irányba haladva.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?