Hogyan lehet véget vetni az iskolai zaklatásnak?

Válaszol Németh-Csizmadia Dóra Dalma pszichológus

Sokan azt gondolják, hogy segíthet az iskolaváltás. Először az adott környezetben érdemes megpróbálni kezelni a problémát, összefogva és következetesen. Aki egyszer áldozat volt, könnyen válik újra azzá, ha a lelkében még mindig annak érzi magát; ezt egy esetleges bántalmazó más környezetben is azonnal látni fogja, és támad. A megoldás a higgadt, határozott reakció, közösségben az összefogás, a támogatás. A bántalmazó erejét a félelem táplálja: minél többen tartanak tőle, és minél többen hagyják reakció nélkül a tettét, annál nagyobb erőre kap. A szülőnek példát kell mutatnia gyermekének abban, hogyan védheti meg magát, és érzelmileg támogatnia kell őt annak felismerésében, hogy ez helyes és fontos lépés. A pedagógusoknak is van felelősségük: észre kell venniük a bullyingot, és közbe kell lépniük. Skandináv iskolákban működik olyan mentorprogram, amely során a szünetekben is figyelnek a tanárok, azonnal reagálnak, ha zaklatást tapasztalnak, és az áldozatok mellé kijelölnek olyan népszerű és magabiztos osztálytársat, aki kiáll mellettük. Minden egyes eset után leülnek a bántalmazókkal, és szankciókat helyeznek kilátásba további bántalmazás esetére, valamint konfliktuskezelési, kommunikációs és önismereti tréningeket tartanak a gyerekeknek. Ahol zaklatás történik, fontos az egész osztállyal beszélni, hiszen a tanulók nagy része szemtanúja ennek, de úgy tesz, mintha nem látná, vagy verbálisan, esetleg nonverbálisan bátorítja a zaklatót, mert fél tőle.

 

Mit tehet a tanár, ha azzal szembesül, hogy a gyermeket zaklatják a társai?

Válaszol Mgr. Eliška Sepešiová szociális pedagógus

Az emberekkel való kapcsolatokat nem helyettesítheti semmiféle alkalmazás, videójáték, sem a virtuális világ. A zaklatás problémáját az iskolában csak egy jól felkészült tantestület tudja megoldani. Abban az osztályban, ahol többségükben egészséges kapcsolatok vannak, ahol a tanulók empatikusak, segítőkészek, és hajlandóak nyíltan beszélni a problémákról, az agresszornak nagyon kevés esélye és lehetősége van a zaklatásra. Próbálkozása rendszerint már az elején kudarcba fullad. Soha nem szabad alábecsülni a zaklatás legenyhébb változatát sem: azonnal és szigorúan fel kell lépni ellene. Sajnos nagyon sok esetben megtörténik, hogy az iskola megpróbálja elhallgatni ezeket az eseteket, nehogy ártsanak a jó hírének. Érvényes az a szabály, hogy minél hamarabb kerül felszínre az ilyesmi, annál hamarabb sikerül megoldani. Mindig a tekintélyszemély, az igazgató segítségével kell kivizsgálni az esetet, a lehető leghamarabb, ha kell, a szülők jelenlétében. A gyakorlatban nagyon bevált az, hogy ha bárki bármilyen formáját észleli a zaklatásnak, leírhatja a történteket, és a papírlapot beteheti egy erre kijelölt dobozba, névtelenül. Ilyenkor azonnal kezelhető a probléma.

Kapcsolatba került az iskolai zaklatással a színpadon vagy a magánéletben?

Válaszol Szabadi Emőke színésznő – kassai Thália Színház

Mindkét esetben találkoztam vele. Kamaszként furcsa, magamnak való gyerek voltam, és ezt a többiek kipécézték. Hála istennek a legtöbb szívatás lepergett rólam. Miután látták, hogy nem vagyok vevő rájuk, lassan elmaradtak. Most, visszagondolva, tehettem róla, hiszen furcsán öltözködtem és viselkedtem, némelyeknek be is szólogattam, pusztán provokációból. Engem főként verbálisan bántottak, egy-kétszer fordult elő, hogy meglöktek, de az mindig idejében leállt. Saját gyerekeimnél azt tapasztaltam, hogy az ovisok kegyetlenek tudnak lenni, a pedagógusoknak nagyon kell figyelniük. Szülőként is sokat tehetünk. Lehet, hogy a gyerekem csúfolódni fog a többiekkel, de fontos, hogy le tudjon állni, szülőként az a feladatom, hogy ez így legyen. A kisebb szívatások ellen tehetetlenek vagyunk.  

Régebben tartottunk egy tantermi előadást, amelynek a zaklatás volt a témája, ott mindig azt javasoltuk a fiataloknak, hogy ha azt érzik, társaik túllépik a határt, ha zaklatják őket, forduljanak a pedagógushoz. Ezt a problémát nem szabad szőnyeg alá söpörni.

A teljes írás a VasárnapLélek mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?