A nyeremény után is adózunk

Pozsony |

Üdülést, számítógépet vagy netalán autót nyert? Mindenki örül a váratlan ajándéknak, de kevesen tudatosítják, hogy az esetek többségében a nyeremény után adózni is kell, az pedig még kevesebb embernek jut az eszébe, hogy talán egészségbiztosítást is kell fizetni.

Két eset van, amikor a nyereményből nem kell adózni. Az egyik, amikor a verseny szervezője forrásadót fizet, a másik pedig, ha szerencsejátékból származó nyereményről van szó (például Keno, Lottó stb.), melyekre külön előírások vonatkoznak. Minden más esetben adóznunk kell, bár ez alól is részben ki lehet bújni. Először is érvényesíthető egy 350 eurónyi adómentes rész. Vagyis ha a jutalmunk például 500 euró értékű, az adóbevallásban 150 eurót (500-350) kell feltüntetni. Másodszor pedig, ha a tavalyi évre vonatkozó összjövedelmünk nem haladja meg az 1915,01 eurót, nem kell adóbevallást készíteni, vagyis a nyereményt sem kell bevallani (például ez vonatkozhat egy diákra, aki nyert egy pár száz euró értékű táblagépet.)

Minden nyereményt külön kell elbírálni, és ha az adott évben kétszer is ránk mosolyog a szerencse, mindkét esetben érvényesíthető az adómentes tétel. Például Péter tavaly nyert egy versenyen egy 250 eurós okostelefont, később pedig egy 400 eurós kerékpárt (a 250 kevesebb, mint 350 euró – egyáltalán nem kell bevallani, a kerékpár értékéből pedig levonható a 350 euró), vagyis az adóbevallásban mindössze 50 euró bevételt kell feltüntetnie. A verseny szervezői nem tagadhatják meg a nyeremény értékére vonatkozó információt, akár igazolást is kérhetünk róla.

Egy esetleges autónyeremény kisebb fejtörést is okozhat. Például Tibor 20 ezer euró értékű személygépkocsit nyert. Levonható belőle a 350 euró adómentes rész, az adóbevallásban 19 650 eurót kell feltüntetnie. A nyereményből származó bevétel passzív jövedelemnek számít, ezért ebből nem érvényesíthető semmilyen adómentes rész, egyszerűen hozzá kell adni az aktív (az alkalmazotti fizetésből, vállalkozásból stb.) származó bevételekhez. Ha a 2018-as teljes adóalap alacsonyabb 35 268,06 eurónál, akkor 19%-os adóval kell számolni, az azt meghaladó összeget azonban már 25%-os adóval sújtják.

Nem szabad elfelejteni, hogy a nyereményből származó bevételből egészségbiztosítást is kell fizetni. Ez csak akkor nem érvényes, ha a nyeremény után már fizettek forrásadót, illetve szerencsejátékból származó jutalomról van szó. Az adóhivatal tájékoztatja az egészségbiztosítót, mely kiszámlázza az esetleges hátralékot, és felszólít az összeg befizetésére. (sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?