Óraátállítás: 2021-ig biztos nem lesz változás

óraátállítás
Brüsszel |

Két év múlva szűnhet meg az évenkénti kétszeri óraátállítás. 

A javaslatot támogatta az Európai Parlament közlekedési és idegenforgalmi szakbizottsága, határozatuk alapján az indítvány rövidesen a az Európai Parlament plenáris ülése elé kerülhet, a végső döntést pedig majd az EU társjogalkotó szervei – a tagországok kormányait tömörítő tanácsésazEP–fogjákmeghozni. Ez ezt jelenti, hogy 2021-től megszűnne az óraátállítás azokban a tagországokban, ahol a nyári időszámítás mellett döntenek. Az Európai Bizottság eredeti javaslata szerint idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez a tagállami fenntartások miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021. A brüsszeli testület konzultációt indított az ügyben, amelyen 4,6 millióan fejezték ki véleményüket, és 80 százalék a megszüntetése mellett foglalt állást. A javaslat támogatói szerint az Európai Unióban egységesen márciusban, valamint októberben esedékes óraátállítás káros hatással van az egészségre, az elérhető energiamegtakarítás viszont ezzel szemben elenyésző. 

Idén a nyári időszámítás március 31-én kezdődik. Aznap hajnalban két óráról 3-ra kell előre igazítani a mutatókat. A nyári időszámítás szabályait az Európai Unió 1996-ban egységesítette, majd 2001-ben irányelvben rögzítette. A világon elsőként az első világháború idején, 1916 áprilisában a Német Császárság és az Osztrák–Magyar Monarchia alkalmazta a nyári időszámítást. (ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?