Megoldás a tavaszi árpa termelőinek - Galleko®

galleko 2

A tavaszi árpa termőterülete egyre csökken, tavaly csak 83 280,7 hektáron termesztették ezt a növény (adat: 2018.7.15., NPPC-VÚPOP Pozsony). Ezek az adatok is alátámasztják a hosszú éves csökkenő tendenciát.

A gazdálkodók egy része áttért a „biztonságosabb” őszi árpa termesztésére, egy része pedig a tavaszi árpát helyettesítette más terménnyel. Az egyik oka ennek az állapotnak a hozamok nagy ingadozása. Nem volt ez másként a tavalyi szezonban sem, a tavaszi árpa nem örvendeztette meg a gazdákat. Az átlagos hozam 3,45–3,73 t/ha körül mozgott, amely a 2017-es évhez viszonyítva 4,25 t/ha visszaesést jelentett, de az 5 éves átlaghoz viszonyítva is 4,65 t/ha-al csökkent (adat 2018.7.15., NPPC-VÚPOP Pozsony).

A tavaszi árpa néhány hátránnyal rendelkezik, amely már a biológiai természetéből adódik. Az őszi búzával összehasonlítva majdnem azonos tömeget kell képeznie rövidebb idő alatt (a vegetációs idő kb. 120 nap). Gyökérrendszere ugyanakkor alacsonyabb „szívóképességgel” rendelkezik. Az utolsó két szezont ráadásul nagymértékben befolyásolta a magas hőmérséklet és az alacsony csapadékmennyiség.

 

A Galleko készítményeivel stabilizálható a termés

Megoldást jelenthet azok számára, akik tavaszi búzát szeretnének termeszteni, a hazai márka, a Galleko®. Olyan segédanyagokat tartalmaz, amelyek hatékonysága hosszú évek folyamán bizonyított a kísérleti állomásokon, és a gyakorlatban is. A készítmények feladata, hogy stimulálja és regenerálja a növényzetet, valamint csökkentse a stressz-hatásokat, de hatással vannak a termés minőségére is. Hatékonyságával hozzájárul ahhoz, hogy a kezelt termények helyt álljanak a mostohább körülmények közt is, javítsák a gazdasági mutatókat a tavaszi árpa termesztésében.

A Galleko® egy komplex megoldást kínál a termesztőknek. Elsősorban a csávázásnál ajánljuk alkalmazni a Galleko špeciál segédanyagot 1 l/t vetőmaghoz. A készítményt a csávázószerrel együtt visszük fel a vetőmagra, amely rögtön két előnnyel is jár. Az egyik a költségek csökkentése. Egy menetben a csávázással biztosítjuk a mag fungicides (vagy inszekticides) védelmét, egyúttal olyan segédanyagokat adunk a növényeknek, amelyek segítik sikeresen leküzdeni a nehézségeket a kezdeti vegetációs fázisban.

A másik előny a magas effektivitás. A készítmény a vetőmaggal együtt kerül a talajba. Amikor kedvezővé válnak a feltételek (nedvesség, meleg), elkezd a szem csírázni. Már ezen kezdeti stádiumban irányítva van a fejlődése, és befolyásolják őt a Galleko špeciál hatóanyagai. Ezek szerves anyagok, aminosavak, auxinok és azok vegyületei, tengeri alga kivonatok, stresszcsökkentő anyagok, makro- és mikroelemek (egyebek mellett ezüst is). A szerves anyagok főként a gyökér fejlődésére vannak hatással, de nem csak a hosszára, tömegére és felépítésére, hanem a hajszálgyökerek képződésre is. A növényeknek így lehetővé teszik a jobb hozzáférést a tápanyaghoz, azokhoz is, amelyek a talajban kevésbé mozgékonyak, és segítik azok felvételét. Ez a tény később megmutatkozik a föld feletti részek megjelenésében és azok minőségében.

Tavaszi árpa, fajta: Quench, 2018.5.11. Křižanov környéke (Csehország – Žďár nad Sázavou járás). Balra kontroll, 9 növény, 21 mellékhajtás. Jobbra Galleko špeciál 1l/t vetőmag, 9 növény, mellékhajtás.

 

 

A minőségi gyökérrendszer előnye a szárazság idején vitathatatlan. Mivel az árpa a kelést követően az első 30 nap alatt felemészti a szükséges tápanyagok 40-60%-át, a minőségi és működőképes gyökérzete az előfeltétel a jó termésnek. A gyökércsúcsokon emellett citokininek képződnek, amelyek gyöngítik a csúcsdominanciát, ez segíti a mellékhajtások képződését.

De nem csak az a fontos, hogy kialakuljanak a mellékhajtások, hanem az is, hogy azok megmaradjanak. A fiatal hajtások röviddel a kelést követően ki lehetnek téve a hidegnek és szárazságnak. Ebben az esetben a termelők értékelhetik a tengeri algából származó stressz-csökkentő készítmények hatását, amelyek segítenek a növénynek jobban ellenállni negatív hatásoknak. Kevesebb energiát kell így fordítaniuk a regenerációra. A kezelt növényzet így vitálisabb, sötétzöldebb, életképesebb. Tavaly ez az effektus bebizonyosodott a tavaszi árpa esetében, az NPPC VÚRV Piešťany kísérleteiben, amelyet Vágborin végeztek. A kísérleti variánsok a Galleko špeciál készítménnyel voltak kezelve, és a hatás már messziről látható és felismerhető volt. 


 

Tavaszi árpa, fajta: Malz, 2018.5.3., Vágbori (Szlovákia – Pőstyéni járás). A megjelölt variánsoknál (3) alkalmazva volt a Galleko špeciál 1l/t adagolásban.

 

 

A tényeket vázolta zárójelentésében Ing. Mária Sekerková, CSc. is: „A tavaszi árpánál minden kezelt variáns esetében vitálisabb és sötétebb zöld volt a növényzet, a nagy szárazság ellenére is, amely az egész tavasz folyamán kitartott. A jelenséget a nagyobb gyökérzetnek tulajdonítjuk, amelyet szárazgyökér-tömegen is tapasztaltunk. Így biztosított volt a növény számára a szükséges nedvesség. A kezelt változaton megmaradt a két mellékhajtás, ami a kontroll variáns esetében csak egy volt.”

 

Ajánlott a teljes metodika alkalmazása

Nehéz előre megjósolni az időjárás alakulását, illetve annak hatását a terményekre. Ezért ajánljuk alkalmazni a Galleko® teljes metodikáját. A másik készítmény, amelyet a tavaszi árpába ajánlunk, a Galleko univerzál. Az előző készítménnyel szemben már nem a vetőmagra, hanem a levélre adagoljuk, akár tankmixben is a gomba-, rovarölő készítményekkel és a gyökéren kívüli tápanyag utánpótlással egy menetben. Mivel ennek a készítménynek áztató, ragasztó, és penetrációs hatása van, alkalmazásával segítjük ezen anyagok bejutását a növénybe.

A Galleko univerzál feladata első sorban a gyökérrendszerre hatni, annak struktúrájára, és hosszára, valamint segíteni a tápanyagfelvételt a kedvezőtlen körülmények közt is. A jól működő gyökérrendszernek, stressz-ellenes anyagoknak, a tengeri alga kivonatoknak köszönhetően a növény könnyebben megtartja és táplálja a mellékhajtásokat. A kezelt növény így vitálisabb, egészségesebb, jobban ellenáll a negatív hatásoknak. A szár vastagabb már a kezdeti fázisban is. A különbségek láthatók már szabad szemmel is. Minél előbb alkalmazzuk, annál jobb, de ideális a 4-6. levél megjelenésekor bevetni. Ezt követően befolyásolható a következő fejlődési szakasz is.

A Galleko® készítmények pozitív hatásáról tanúskodik az NPPC Piešťany és VŠS Malý Šariš kísérleti állomásokon végzett kísérleti eredmények. Minden kísérleti variáns több produktív kalászt hajtott 1 m2-en, mint a kontroll. Az eredmények mutatják, hogy ez nem volt az EMT kárára (EMT a kontroll esetében: 57,10 g. Galleko špeciál (1l/t vetőmag adagolásnál) 57,65 g. Galleko univerzál (0,8 l/ha) és Galleko kvet a plod (0,8 l/ha) 57,90 g. Galleko špeciál (1 l/t vetőmag) és Galleko kvet a plod (0,8 l/ha) 58,05 g. Galleko špeciál (1 l/t vetőmag), Galleko univerzál (0,5l/ha) és Galleko kvet a plod (0,6 l/ha) 57,30 g).

 

Jó állapotban tartani a gyökérzetet

A harmadik készítmény a Galleko kvet a plod. Alkalmazási módja ugyanolyan, mint a Galleko univerzál esetében. Ideális időpont: a kalászosodás végén illetve a virágzás kezdetén. A Galleko kvet a plod feladata fenntartani a gyökérzetet a végső vegetációs időszakban. Hatással van a szemek feltöltődésére, a tápanyagok áramlására a kalászba, és az EMT-re. A készítménnyel kezelt variáns esetében a beszáradt szemek száma kevesebb. A stressz-ellenes hatásával segíti a növény vízgazdálkodását. A felsorolt hatásoknak köszönhetően nem csak a mennyiségi, hanem a minőségi mutatókra is hatással van. Segíti csökkenteni a szem nitrogéntartalmát akár 0,5-2 %-al is.

A Galleko špeciál, Galleko univerzál és Galleko kvet a plod egy komplex metodikát képez a tavaszi árpa termesztésében. A gyökérrendszerre irányuló hatásával, a tápanyagszállítással, stressz-csökkentő hatásával, képes növelni a hozamot, így javítani a gazdasági mutatókon. Ezen megoldások a múlt évben úgy az egyes vállalatoknál, mint a kísérleti állomásoknál is bizonyítottak.

Az NPPC VÚRV Piešťany Vágborin végzett kísérleteiben 2017-ben a Galleko készítmények különféle kombinációját próbálták ki. Az a variáns, amely esetében az egész metodika volt alkalmazva (Galleko špeciál, Galleko univerzál, Galleko kvet a plod), a legnagyobb hozamnövekedést eredményezte. Tavaly ez tiszteletreméltó + 870 kg-ot eredményezett. Az alacsonyabb hozamszintek esetében az Oseva Pro s.r.o. VST Rožnov – Zubří vállalatnál a Galleko® alkalmazása szintén bizonyított (3,92 t/ha a kontrollal szemben, amely 3,59 t/ha hozamot eredményezett).

Az effektivitás és a magas gazdasági hozzáadott érték a Galleko készítmények alkalmazásánál már hosszú távon bizonyított. Hozadéka számokban is kifejezhető a hozamnövekedésben bármely termény esetében.

Szívesen meglátogatjuk önt személyesen is, további információ érdekében keressen a 0911 44 44 78-as mobilszámon, e-mailen: info@galleko.com, vagy keresse fel internetes oldalunkat: www.galleko.com.

Galleko

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?