Nem kap 600 eurót a dolgozók közel 20%-a

435 euró lehet a minimálbér
Pozsony |

A Smer szerint az idei 520 euróról akár már jövőre 600 euróra növelhetnék a minimálbért. Ha ez valóra válna, a felmérések szerint az alkalmazottaknak közel ötödét érintené, az egyes régiók és ágazatok között azonban látványos különbségek vannak.

 

A munkaügyi miniszter, Ján Richter (Smer) egyelőre korainak tartja a jövő évi minimálbér pontos összegéről szóló vitát, a legnagyobb kormánypárt azonban – a jövő évi parlamenti választás kampányára készülve – már belengetett egy összeget. „A minimálbér 2020-ra 600 euróra nőhet, és így elérheti az országos átlagbér 60 százalékát. Ezzel teljesíthetnénk a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) ajánlását” – nyilatkozta a napokban Erik Tomáš, a Smer parlamenti képviselője.

Hány embert érintene Szlovákiában, ha Erik Tomáš elképzelése valóra válna? Ennek nézett utána a Szlovák Gazdaszövetség (SFD) agrárholding a legújabb elemzésében. „Szlovákiában a legfrissebb, 2017es statisztikák szerint az alkalmazottak 17,9 százalékának volt alacsonyabb a bruttó fizetése 600 eurónál. A férfiak és nők között azonban látványos különbség van: míg a férfiak esetében az ilyen alkalmazottak aránya 15 százalék körül mozog, a nőknél meghaladja a 21 százalékot” – nyilatkozta Eva Sadovská, az SFD elemzője.

Ennél is látványosabb eltérések vannak az alkalmazottak végzettsége szempontjából. Míg a csupán általános iskolát végzettek 42 százalékának alacsonyabb a bruttó fizetése 600 eurónál, a szakmunkásképzőkből kikerülőknél ez az arány 25 százalék felett van, az érettségivel rendelkezőknél nagyjából 18, a főiskolát végzetteknél pedig csupán 4–6 százalék.
 

Kapcsolódó cikkünk

Nem mindegy azonban az sem, hogy mely régióban élünk és hogy milyen ágazatban dolgozunk. Eperjes megyében például az alkalmazottak csaknem 30 százaléka keres havonta 600 eurónál kevesebbet. A sorban Nyitra (22%), Besztercebánya (21,4%) és Kassa megye (20,7%) következik, míg a legjobb helyzetben levő Pozsony megyében az ilyenek aránya 10 százalék körül mozog. Sadovská szerint az egyes ágazatok közül a szállodaiparban és a közétkeztetésben dolgozók vannak a legrosszabb helyzetben, ezekben az alkalmazottak több mint fele keres 600 eurónál kevesebbet. Az építőiparban dolgozóknak ez a negyedére, a mezőgazdaságban dolgozóknak pedig az ötödére érvényes. A bankszektorban és az energiaiparban ezzel szemben százból egy, legfeljebb két alkalmazott dolgozik ilyen alacsony fizetésért.

A Szakszervezetek Szövetségének (KOZ) az alelnöke, Monika Uhlerová szerint ők továbbra is azt szorgalmazzák, hogy a minimálbér minél előbb érje el az átlagbér 60 százalékát, vagyis lényegében egyetértenek Tomáš javaslatával. Rastislav Machunka, a Munkáltatók Szövetségének (AZZZ) az alelnöke ugyanakkor úgy gondolja, hogy a minimálbér növelését egy általános képlettel kellene szabályozni, és nem szabadna megengedni, hogy a minimálbér a kormánypártok és az ellenzék közötti politikai harc részévé váljon. A minimálbérről szóló vita politikai szócsatává fajulásától óva intik a politikusokat a szakszervezetek is. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?