Ezekkel érdemes próbálkozni, ha fáj a torkunk

torokfájás

Fájó, nyelésre érzékeny, kaparó torok, köhögés – ezekkel a tünetekkel telente szinte mindenki legalább egy alkalommal találkozik. Ilyenkor érdemes mindenképpen kipróbálni az alábbi, enyhülést hozó módszereket.

Gargarizálás sós vízzel

A sós víz enyhítheti a gyulladást, mert segít semlegesíteni a torkot irritáló savakat, és a fertőzések legyőzésében is szerepet játszik. Fél teáskanál sót keverjünk el 1,5-2 deciliter meleg vízben, és kétóránként gargarizáljunk vele a tünetek enyhüléséig.

Igyunk nagyon hideg folyadékot

Az első pár korty nem lesz kellemes, de ahogyan például a duzzadt bokán is segít a jegelés, ugyanígy nyugtatja a fájó torkot a hideg ital, és a gyulladást is segít lehúzni. Ezért is javasolja sok orvos ilyenkor a fagylaltevést – abból viszont minél alacsonyabb cukortartalmút  vagy cukormenteset válasszunk.

Kerüljük a savas ételeket

Ha valaki refluxra hajlamos, torokfájás esetén még inkább figyelnie kell arra, hogy ne egyen semmit, ami savasít. De ilyenkor a nem refluxosoknak sem jó ötlet olajban sült ételeket, szénsavas italokat és citrusféléket fogyasztani. Arra is jó, ha figyelünk, hogy lefekvés előtt egy órával már ne együnk semmit sem.

Szedjünk savlekötőt

Ilyenkor érdemes lehet refluxra hajlamosaknak savlekötőt is szedniük, hogy a savak semmiképp ne irritálják a torkukat.

Igyunk kurkumateát

A kurkuma erős gyulladáscsökkentő hatását már több kutatás is bizonyította, így a belőle készült tea is remek megoldás lehet torokfájás esetén. Bármilyen teába keverhetünk kurkumaport, de a sós öblögetővizünkbe is nyugodtan tehetünk belőle.

Pihenjünk minél többet

A fáradt test fáradt immunrendszert is jelent, ezért ha betegek vagyunk, nagyon fontos a fekvés és a pihenés. Az ágyban, fekvéssel, a napi stressztől távol töltött idő segíthet újratölteni az immunrendszert, így segíthet abban is, hogy a torokgyulladást hamarabb legyőzze a szervezetünk.

            (prevention.com)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?