Egyre többen biztosítják 
be a hiteltörlesztést

Pozsony |

A hitelállomány növekedése szempontjából Szlovákia európai rekordernek számít. A kölcsönök iránti növekvő érdeklődéssel párhuzamosan azonban egyre többen számolnak az eladósodottság veszélyeivel is, a hitelbiztosítás ma már így az egyik legígéretesebben növekvő pénzügyi terméknek számít.

A szlovák jegybank ugyan egyre több szigorítást vezet be a jelzálog-hitelezéssel kapcsolatban, tavaly ennek ellenére 7,8 milliárd eurónyi új lakáshitelt vett fel a lakosság, ezzel pedig a két évvel korábbi rekordot is sikerült túlszárnyalni. Az elmúlt években a pénzügyi elemzők rendszeresen figyelmeztettek arra, hogy a lakosság gyors eladósodottsága a későbbiekben megbosszulhatja magát, hiszen ha elkezdenek nőni a jelenleg mélyponton levő hitelkamatok, az sok család számára elviselhetetlen terhet jelent majd. A jó hír, hogy egyre több hiteligénylő számol az ezzel járó kockázatokkal, és bebiztosítja az általa felvett kölcsönt.

A Szlovák Takarékpénztár felmérése szerint az elmúlt hét évben megháromszorozódott a hitelbiztosítások száma.

„A lakáshiteleknek nagyjából a harmadát, a fogyasztási hiteleknek pedig a háromnegyedét bebiztosították” – nyilatkozta Lenka Buchláková, a Szlovák Takarékpénztár elemzője.

A hitelbiztosítással az ügyfél és a hitelt adó bank is bebiztosítja magát, hiszen a felvett kölcsönt az ügyfél halála, munkanélkülivé válása esetén a biztosító fizeti ki. Az egyes bankok által kínált konstrukciók persze eltérőek, egy ilyenfajta kiegészítő nem fedez bármilyen fennakadást, de a legrosszabb esetekben biztos segítséget nyújt. Így a hitelbiztosítás kiterjed rokkantság esetére, átmeneti munkanélküliség időszakára, ráadásul ezek a szolgáltatások nem csak jelzáloghitellel kombinálhatók, hanem bármely hitel esetében igénybe vehetők. „A hitelt igénylők a biztosítást megköthetik annak a banknak a fiókjában, amelytől a kölcsönt felveszik, és megszabhatják azt is, mire kötnek biztosítást. Ezt havonta a hitel törlesztőrészletével együtt fizethetik be, miközben a biztosítás megkötéséért cserébe a hitelkamatra is kedvezményt kaphatnak. Az ügyfél halála vagy rokkantsága esetén a hitelt a biztosításból fizetik vissza, a munkanélküliség vagy átmeneti munkaképtelenség idejére a törlesztést a biztosító veszi át” – mondta Buchláková.

Hogy megéri biztosítást kötni, azt a statisztikai adatok is bizonyítják. Ezek szerint a szlovákiai családok több mint harmada nincs felkészülve egy váratlan kiadásra, amely pillanatok alatt lenullázhatja a családi kasszát. Buchláková szerint erre a hiteligénylőknek is gondolniuk kellene, így mindenkinek csak akkora hitelt szabadna felvennie, hogy a havi törlesztésre fordított összeg ne haladja meg a család bevételeinek a harmadát. Ha pedig nagyobb kockázatot vállalnak, akkor a biztosításra is gondolniuk kellene.

„A banki ügyfelek egyszerre több kölcsönt is bebiztosíthatnak, miközben a havi törlesztés nem haladhatja meg az 1850 eurót. A biztosítás összegét a havi törlesztőrészlet százalékos arányában adjuk meg, ami függ a biztosítás paramétereitől”

– tette hozzá Buchláková.

A pénzügyi elemzők ezzel kapcsolatban is arra figyelmeztetnek, hogy érdemes alaposan megismerkedni a biztosításban szereplő feltételekkel, mielőtt aláírnánk a szerződést, előfordulhat ugyanis, hogy egy olyan biztosítást fizetünk majd, amely biztonságot sejtet, azonban csak a veszélyhelyzet kialakulásával derül ki, hogy nem nyújt valós segítséget. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?