Az őszi káposztarepce igénye a tavaszi rajtnál

repce1

Az ősz folyamán több ízben hajtottunk végre állomány szemlét az őszi káposztarepce táblákon és mindannyiszor azon a véleményen voltunk, hogy hasonló fejlettségi állapotban még nem voltak a növények a tél beállta előtt, mint az elmúlt ősz folyamán. Amint az a mellékelt képeken is látható, a gyökértömeg minimálisan duplája a megszokott átlagtól, valamint a levélfelület is a többszöröse a megszokottnál.

Jelen pillanatban tehát bizakodva tekinthetünk az előttünk álló időszak elé. Magas, hektáronkénti 4-4,5 tonnás termésszintre érdemes tervezni a tavaszi technológiát, mivel az állományaink valóban megérdemlik, hogy minden lehetséges és ésszerű technológiát megkapjanak. Természetesen mindezt a megfelelő időben a helyi adottságok figyelembe vétele alapján.

A tavaszi regeneráció alapja a fejtrágyázás, amelyet érdemes elvégeznünk még a tavasz beállta előtt. A fejtrágyák kihelyezése során ügyeljünk a könnyen felvehető, jól oldódó összetételben lévő műtrágyák használatára.

Ami a tápanyagellátást illeti, éves szinten a 4 tonnás termésszínvonalat megcélozva ősszel alaptrágyában 30-40 kg/ha nitrogén, 80-100 kg/ha foszfor és 120-130 kg/ha kálium hatóanyagot kell kijuttatnunk. Tavasszal 120-140 kg/ha nitrogént, valamint elengedhetetlen a kén, bór és egyéb mikroelemek használata.

 

A repce kártevői

Természetesen nemcsak a repcének tavaszodik, hanem egyék kártevők, kórokozók számára is a tavasz beálltával jön a kikelet. A tartós nappali felmelegedés már március első napjaiban előcsalogathatja telelőhelyeikről a repce kora tavaszi kártevőit. Időrendi sorrendben a nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi) jelenik meg, amely már fellelhető 7-9° C-os napi hőmérséklet mellett. A repceszárbarkó (Ceutorhynchus quadridens) valamivel később, 9-10 °C-os napi hőmérséklet mellett a táblaszéleken jelenik meg, és 12-15 °C-os hőmérséklet mellett már a tábla belsejébe repülve is előfordulhat.

Mindkét kártevő rejtőzködő életmódot folytat, ezért a felfedezése komoly fejfájást okoz a termelő számára, ezért mindenképpen ajánlatos a sárga ragacscsapdás módszer használata. Amennyiben egy növényen 1-2 darab kártevő található, úgy mindenképpen rovarölő szeres beavatkozás ajánlatos. Lehetőleg a védekezést még akkor végezzük el, amikor az imágó még érési táplálkozást folytat a repcében, és még nem rakta le a petéit. Ha az időzítés nem megfelelő, a bogarak petét raknak, és a petét rakó imágón ugyan megkésve „bosszút állhatunk”, de a szár és levélnyélbe rakott petékből kifejlődő lárvák kártétele már biztosan megtörténik. A szúrásnyomok kaput nyitnak egyes betegségek, például a kora tavasszal is fertőző fómás levélfoltosság és szárrák (Phoma lingam) számára.

 

Komplex védelem a repcébe

Az AM – AGRO ezen problémák megoldásában naprakészen áll rendelkezésére a termelők számára. A repce védelmében konkrét technológiai megoldásokat kínálunk, így a rovarkártétel megfékezésében, a gombás fertőzések eliminálásában, valamint a növényzet stimulálásában is hatékonyan tudunk részt venni.

Az állománykezelés első fázisában a rovarkártételre, valamint a repce stimulálására hívnánk fel a termelők figyelmét. Amint az a fentiekből kitűnik, az időben történő kezelésnek nagy hatása van a jó termés elérése. Az első kezelést 2 készítmény kombinációjával a cypermethrin hatóanyagú CYTHRIN MAX készítménnyel, valamint egy klórpirifosz hatóanyagú készítménnyel a PYRIFOS 480 SC-vel ajánljuk elvégezni, kombinálva az ASAHI SL biostimulátorral. A következő rovarölő kezelésbe szintén a CYTHRIN MAX készítményt ajánlunk egy új készítménnyel, amely neonikotinoid csoportba tartozó acetamiprid hatóanyagú, folyékony halmazállapotú rovarölő szer. ACEPTIR 200 SE néven kerül bevezetésre az idei évtől. Az AM–AGRO tarsolyában található még a TREBON 30 EC inszekticíd. Hatóanyaga, az etofenprox szintén a piretroid csoportba tartozik, de már egy újabb generáció, amely idegméregként hat, UV érzékeny, nem kimosódó, gyorsan bomló rovarölőszer, amely kiváló hatással bír a repcefénybogár ellen. A kezelést a repcefénybogár ellen a repce virágbimbós állapotában ajánlatos elvégezni.

 

Javasolt kezelések

  1. CYTHRIN MAX 0,05 l/ha + PYRIFOS 480 SC 0,6 l/ha + ASAHI SL 0,6 l/ha
  2. TREBON 30 EC 0,2 l/ha
  3. CYTHRIN MAX 0,05 l/ha + ACEPTIR 200 SE 0,125 l/ha + ASAHI SL 0,6 l/ha

Amint azt már említettük fontos regenerációs tényező a növényi stimulátorok alkalmazása a tavaszi kezeléseknél. Az AM-AGRO kínálatában található a nitrofenolátokat tartalmazó ASAHI SL biostimulátor, amely használatát az őszi repcében egy menetben ajánljuk alkalmazni a rovarölők, valamint a gombaölő készítményekkel. A kora tavaszi fejtrágyázás, valamint az ASAHI SL használata elősegíti az állományunk intenzív fejlődését. Az ASAHI SL használata a virágzás kezdetén hatással van a virágkötésben, valamint a becőszövetben, magasabb lesz a lignum mennyisége, ezáltal ellenállóbb a becőkártevőkkel szemben.

Az ASAHI SL növényi stimulátor jelentős intenzifikációs tényezőt jelent a növénytermesztésben. Ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy serkentő hatását csak abban az esetben képes kiváltani, ha a többi agrotechnikai és termesztési alapelvet is betartjuk.

A növények az ASAHI SL készítménnyel való kezelés után ellenállóbbak a környezet kedvezőtlen hatásaival szemben (szárazság, hideg, kártevők okozta sérülések, a növényvédő szerek okozta stressz, stb.), jobban kihasználják a talajban levő tápanyagokat, ellenállóbbak a gombabetegségekkel szemben, gyorsabb a kezdeti növekedésük és a fejlődésük, ami rendkívül fontos. Végső soron az ASAHI SL hatása a magasabb hozamokban és minőségi termékekben nyilvánul meg.

 

A repce kórokozói

Tavasszal egyre több kórokozó tüneteivel találkozunk a repceállományunkban, ami ellen szintén fontos a védekezés, legyen szó a fómás levélrothadásról (phoma lingam), vagy a repce fehérpenészes rothadásáról (sclerotinia sclerotiorum), ami a repce egyik legsúlyosabb betegsége. Erre utal a ,,repcerák” elnevezés is. Ezen kórokozók ellen a fungicídes védekezés elkerülhetetlen, mivel a termés akár 30%-a is veszélyben lehet a fertőzés esetén. Ezért az AM-AGRO ajánlja a STARPRO 430 SC készítmény használatát, amely 430 g/l tebukonazole hatóanyagot tartalmaz.

Az egészséges repcéért vetéstől a betakarításig meg kell dolgoznunk. A rovar- és a gombaölő szeres növényvédelem mellett fontos feladat a gyomirtás, a tápanyag ellátás, és nem utolsósorban a helyes agrotechnika elveinek betartása.

Ezen elvek betartásában az AM – AGRO egészévben a termelők segítségére lesz, és akár személyesen akár a szakmai fórumokon keresztül értesíteni fogjuk a partnereinket megoldásainkról, újdonságainkról. Segítségért forduljon szekemberinkhez: 

Ing.  Villár Gábor, +421 905 474 411, gabriel.villar@am-agro.com

Morovics Attila, +421 918 614 033, attila.morovics@am-agro.com

Svoren Pali, +421 915 378 591, pali.svoren@am-agro.com

Ing. Sabo Ladislav, +421 918 688 333 ladislav.sabo@am-agro.com

Svoren Pál

AM-AGRO

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?