Kormány: Új mentőautók fogják a betegeket szállítani

Andrea Kalavská
Pozsony |

Újfajta mentőautókkal bővül a mentőszolgálat, a kormány a szerdai ülésén ugyanis elfogadta az erre vonatkozó, az Egészségügyi Minisztérium műhelyéből származó törvényjavaslatot.

 

A tárca a törvényjavaslattal a páciensek panaszaira szeretett volna megoldást találni, akik nehezményezték a régi mentők állapotát és a taxisok etikátlan viselkedését. A tárca szerint az új mentőautókat elsősorban a nagyon sürgős esetek szállítására fogják használni.

A sürgős esetek szállításán kívül a mentőautókat a sürgősségi ellátásban is igénybe vehetik, főleg, amikor nem áll a rendelkezésre más jármű vagy tömeges sérülés esetén.

Andrea Kalavská egészségügyi miniszter (a Smer-SD jelöltje) elmondása szerint a 48 új járműnek köszönhetően a betegeknek nem kell majd olyan sokat várni a szállításra. A miniszter azt is hozzátette, hogy a mentőszolgálat járműi eddig nem az operációs központ tulajdonában voltak. „Eddig nem tudtuk ellenőrizni a tevékenységüket. Ha a mentőszolgálatnak szüksége volt rájuk egy páciens szállításához, megtagadhatták a kérést. Azt sem tudta senki leellenőrizni, hogy tényleg nincs-e szabad járművük" – magyarázta Kalavská. Az új törvény szerint a mentőautók az operációs központ tulajdonában lesznek, és egész héten, napi 24 órában működni fognak.

„A mentő egyszerre legfeljebb három beteget vagy egy beteget egy kísérővel fog tudni elszállítani" – mondta Kalavská. A miniszter szerint az új szolgálatnak kísérőt is kellene biztosítania, aki a vizsgálatra és onnan haza is elkísérné a beteget.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?