Szlovákiai AIDS-helyzetjelentés

r

Az AIDS a rák mellett az egyik legveszedelmesebb betegség, amely már évszázadok óta szedi áldozatait világszerte. Szlovákiában 1985-ben jegyezték fel az első esetet, azóta tavaly szeptember 30-áig 1046 HIV-fertőzés fordult elő.

Az AIDS a tudósok szerint Fekete-Afrikában alakult ki, 1981-ben azonosították, de már jóval régebben megjelent, és mára már nemzetközi méreteket ölt. A WHO adatai szerint évente 5 millió ember fertőződik meg vele. Szlovákiában 2017-ben 72 új HIV-esetet regisztráltak, 66-ot szlovák, a többit idegen állampolgárnál. A múlt esztendő első felében (a másodikról a Szlovák Közegészségügyi Hivatalnak még nincsenek statisztikai adatai) 52 új esetben jelentkezett a fertőzés. Hét embernél az AIDS utolsó stádiumát állapították meg, három HIV-fertőzött meghalt. Az első diagnosztizálás óta 884 szlovák állampolgárnál (783 férfi, 101 nő) észlelték a betegséget, 116 esetben fejlődött ki AIDS-stádium, és 79 volt a halálesetek száma.

Ki a legveszélyeztetettebb?

„Az emberek ma sokat utaznak, olyan helyekre is eljutnak, ahol elterjedt a betegség, s hazahozzák – magyarázza Pavol Jarčuška professzor, a Szlovák Infektológusok Társaságának elnöke. – 2014 és 2016 között 90 új esetet vettek nyilvántartásba nálunk, közülük tavalyelőtt 72-t.”

A legtöbb fertőzött nagyvárosban él, így a legnagyobb esetszámot a Pozsonyi kerületben jegyezték fel. Az infektológusprofesszor szerint a betegség leginkább azok körében terjed, akik kábítószerfüggők, vagy gyakran válogatják partnereiket. „A leginkább veszélyeztetett csoport a homoszexuálisoké: náluk magasabb a promiszkuitás. Szlovákiában a homoszexuálisok teszik ki a fertőzöttek háromnegyedét. Nagyobb kockázatnak vannak kitéve azok az emberek, akik veszélyes szexuális életet élnek. Elég, ha egy kapcsolatban az egyik fél folytat ilyen életmódot. Volt olyan betegünk is, aki az első szexuális kapcsolat során fertőződött meg.”

Az Európai Unió tagállamait tekintve Szlovákiában a legalacsonyabb a HIV-vírust a szervezetükben hordozók aránya, de a legutóbbi évtizedben növekvő tendencia tapasztalható. Az említett időszakban 64 százalékban homoszexuális férfiaknál mutatták ki a kórokozót, a heteroszexuálisoknál 23, a kábítószereseknél 2 százalékban. Az SZKH adatai szerint volt olyan eset is, hogy valaki vérátömlesztés során fertőződött meg; ez 1986-ban, Szlovákián kívül történt. A betegek több mint 9 százalékánál nem tudták megállapítani a fertőzés módját.

Mi hordoz kockázatot?

A közhiedelemmel ellentétben a szokásos társadalmi érintkezés nem jár veszéllyel: a fertőzöttel vagy akár AIDS-beteggel együtt történő közlekedés, a kézfogás, a közös evőeszköz-, fürdőszoba-, WC-használat, valamint a harapással nem járó gyengéd csók, a tüsszentés, köhögés, az uszoda, a vérszívó rovarok és a közösen fogyasztott élelmiszerek önmagukban veszélytelenek. A csókolózás tehát közvetlenül nem veszélyes, csak abban az esetben áll fenn a fertőződés kockázata, ha az egészséges partner szájában nyílt seb található.

A HIV-fertőzés vér, ondó, preejakulátum, hüvelyváladék, valamint anyatej útján terjed, elsősorban óvszer nélküli közösülés és fertőzött injekciós tű közös használata során. Ezenkívül a vírus átadható vérkészítménnyel, továbbá terhesség idején, szüléskor, esetleg a szoptatás során az anyatejjel. Fertőzöttség esetén nem csupán a közvetlen nyálkahártya-kontaktus, hanem a sérült bőrfelület is veszélyes. Így tehát bárki, aki nem kerüli tudatosan a veszélyt – közös tű vagy fecskendő intravénás droghasználat során, vírushordozó személlyel való védekezés nélküli szex –, megfertőződhet. Nemi érintkezés közben a kórokozó bejuthat a szervezetbe a hüvelyen, péniszen, végbélen, szájon vagy sérült bőrfelületen át.

Perspektíva, életminőség?

A HIV-fertőzést a krónikus gyógyítható betegségek közé sorolják, mint a diabéteszt és más civilizációs betegségeket. A professzor szerint a páciensek dolgozhatnak, napjainkban hatékony a kezelés. Bár még nem sikerült olyan gyógyszert találni, amellyel a vírus elviselhető mellékhatásokkal százszázalékosan kiirtható volna, idejében elkezdett gyógyszeres kezeléssel a betegek hosszú időre panaszmentessé tehetők. Mivel az immunhiányos állapot gyakorlatilag az egész szervezetre kiterjedő szövődményeket, fertőzéseket okoz, ezeknek a gyógyítása a kezelés nélkülözhetetlen része.

A hazai betegeknek az EU-ban kapható gyógyszerek mind a rendelkezésükre állnak, s legtöbbjüket megtéríti az egészségbiztosító. Ezt Dáša Račková, a Szlovák Közegészségügyi Hivatal szóvivője is megerősítette, hozzátéve, hogy a kezelés terén nagy előrelépés történt, kevesebb a halálos eset. Ha idejében diagnosztizálják a fertőzést, s a páciens felelősséget érez másokért, minimális az esélye annak, hogy megfertőzi a partnerét. Ezért az életminősége hasonló a többi emberéhez.

A szóvivőtől azt is megtudtuk, hogy a börtönökben és a külföldön szolgálatot teljesítő katonák körében rendszeresen végeznek szűrővizsgálatot. Azoknak, akik tudják magukról, hogy veszélyeztetett csoportba tartoznak, a vizsgálat időről időre javasolt.

Zárszóként érdemes megszívlelni a HIV-fertőzött híres amerikai kosárlabdázó, Magic Johnson szavait: „Ha már nem érzünk felelősséget mások iránt, érezzünk legalább önmagunk iránt!”

 

Mindenki kérhet vizsgálatot!

  • Jarčuška professzor szerint a legenyhébb gyanú esetén is érdemes elvégeztetni az ingyenes AIDS-tesztet. Anonim és ingyenes szűrés kérhető többek között a területi közegészségügyi hivatalok HIV/AIDS-tanácsadóiban, a pozsonyi Egészségügyi Egyetem szakosított prevenciós központjában, a kórházak klinikai mikrobiológiai osztályán és a körzeti orvosi rendelőkben.
  • A tanácsadókban névtelen a szolgáltatás, az ott dolgozók telefonon és e-mailben is nyújtanak információkat.
  • A problémával a következő helyeken foglalkoznak: Besztercebányai kerület: Besztercebánya, Zsarnóca; Zsolnai kerület: Alsókubin, Liptószentmiklós, Zsolna; Nagyszombati kerület: Nagyszombat; Eperjesi kerület: Bártfa, Poprád, Eperjes, Svidník; Kassai kerület: Kassa, Tőketerebes; Nyitrai kerület: Nyitra).

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?