Receptek

r

A mai menü: májgombócleves, pikáns zúzapörkölt, baconbe göngyölt mozzarellás csirkemell, farsangi halfilé és gyors, sütőporos fánk

Májgombócleves

Hozzávalók: 30 dkg máj, 2 kk. olaj vagy zsír, 2 kk. reszelt vöröshagyma, 2 tejben áztatott zsemle, 2 tojás, só, őrölt bors, majoránna, 2 l erőleves.

Kevés olajon vagy zsíron megpirítjuk a vöröshagymát. Lehúzzuk a tűzről, majd hozzáadjuk a lekapart májat, az áztatott, kifacsart zsemlét, a tojásokat, fűszereket és annyi lisztet, hogy galuska keménységű tésztát kapjunk.

Egy óráig állni hagyjuk, majd nedves kanállal a gyöngyözve forró levesbe szaggatjuk, és puhára főzzük.

Tipp: A kész levest megszórhatjuk apróra vágott metélőhagymával vagy petrezselyemzölddel.

Pikáns zúzapörkölt

Hozzávalók: 1 kg friss csirkezúza, 20 dkg füstölt szalonna, 2-3 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 2 lédús paradicsom, 2 dl száraz fehérbor, 2-3 gerezd fokhagyma, 50 dkg közepes burgonya, 1 ek. zsír, só, őrölt bors, őrölt köménymag, őrölt pirospaprika, ízlés szerint csili.

A zúzát megtisztítjuk, félbevágjuk, s amíg a többi hozzávalót előkészítjük, hideg vízben állni hagyjuk.

A lábast (nagyobb serpenyőt) kikenjük zsírral, s közepes tűzön sütni kezdjük benne a felkockázott szalonnát. Amikor már pirul, rádobjuk a felaprított hagymát, kissé megsózzuk, aztán üvegesre pároljuk. Beletesszük a felcsíkozott paprikát, cikkekre vágott paradicsomot és a szétnyomott fokhagymát, s kevés vízzel feleresztve sűrű szafttá főzzük; ha kell, még adunk hozzá vizet.

Rádobjuk a lecsepegtetett zúzát, meghintjük pirospaprikával, csilivel, sóval, borssal, köménymaggal, majd alaposan összekeverjük. Hagyjuk picit lepirulni, aztán felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Lassú tűzön főzzük, többször megkeverve. Amikor a zúza már majdnem puha (kb. 1,5 óra), hozzáadjuk a megtisztított, cikkekre vágott burgonyát; pár percnyi forralás után felöntjük a borral, szükség szerint még sózzuk, borsozzuk, aztán készre főzzük.

Tipp: Friss kenyérrel, kovászos uborkával és csípős savanyúsággal tálaljuk.

Baconbe göngyölt mozzarellás csirkemell

Hozzávalók: 50 dkg csirkemellfilé, 20 dkg mozzarella sajt, 20 dkg szeletelt bacon, só, őrölt bors, bazsalikom, olívaolaj.

A megmosott és szárazra törölt húst 8-10 dkg-os szeletekre vágjuk, kiveregetjük, majd megsózzuk, megborsozzuk.

A csirkemellszeleteket a kiterített baconre fektetjük, megszórjuk bazsalikommal, mindegyikre teszünk egy darabka sajtot, aztán a baconnel együtt felcsavarjuk. A göngyölegeket olívaolajjal megkent tűzálló tálba tesszük, és 165 fokra előmelegített sütőben (30-40 perc alatt) pirosra sütjük.

Farsangi halfilé

Hozzávalók: 80 dkg tengerihal-filé, 8-10 szem fekete bors, babérlevél, fél kis fej vöröshagyma, fél citrom leve, só; mártás: 3 dl főzőtejszín, 1,5 ek. étkezési keményítő, 3 dl száraz pezsgő, fél citrom leve, őrölt fehér bors, só.

Lábasban jó félliternyi vizet forralunk. Amikor már lobog, beledobjuk a babérlevelet, hagymát, sóval, borssal, citromlével ízesítjük. Egy kicsit forraljuk, majd kis lángra váltunk, beletesszük a halat, s körülbelül 5 percig pároljuk.

A tejszínt a keményítővel közepes nyeles serpenyőben habverő segítségével simára keverjük, pezsgővel tuningoljuk, és állandó keverés közben mártás sűrűségűre főzzük. Végezetül citromlével, sóval, borssal ízesítjük-fűszerezzük.

Tálaláskor kiemeljük a halat a főzőléből, lecsepegtetjük, tányérra tesszük, petrezselymes burgonyával vagy főtt tésztával körítjük, s leöntjük a pezsgős mártással.

Gyors, sütőporos fánk

Hozzávalók: 25-30 dkg liszt (+ a nyújtáshoz), 1 jó csipet só, ½ sütőpor, 1 tojás, 3 púpozott ek. porcukor, 1 vaníliás cukor, 2 dl tejföl, olaj a sütéshez (kb. 6 dl).

A lisztet tálba szitáljuk, s elkeverjük benne a sót és a sütőport. Másik tálban a tojást simára keverjük a porcukorral, vaníliás cukorral és a tejföllel. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet, aztán jól összedolgozzuk.

A tésztát lisztezett felületen ½ cm vastagra nyújtjuk, majd közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Lyukat is készíthetünk a korongok közepébe.

Bő, forró olajban, a közepesnél valamicskével kisebb lángon mindkét oldalról pirosra sütjük a fánkokat. Konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük róluk a felesleges olajat, és porcukorral meghintve, sárgabaracklekvárral kínáljuk őket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?