Őrizetbe került a gyermekmolesztáló ausztrál bíboros

George Pell
Melbourne |

Egy melbourne-i bíróság szerdán elrendelte a pedofília vádjában bűnösnek talált George Pell ausztrál bíboros őrizetbe vételét.

 

Pellt kedden bűnösnek találták egy gyermekmolesztálási ügyben. A bíboros a vád szerint 22 évvel ezelőtt, érsekségének helyszínén, a melbourne-i Szent Patrik-székesegyház sekrestyéjében öt ízben követett el szexuális visszaélést a helyi fiúkórus 13 éves tagjai ellen. Az elkövetett bűncselekmények mindegyike akár 10 év börtönnel büntethető. A bíróság március 13-án jelenti majd be, hogy milyen büntetést szab ki Pellre. A magát ártatlannak valló bíboros ügyvédei bejelentették, hogy fellebbeznek.

A Vatikán közölte, hogy tiszteletben tartja a bíróság döntését.

A bíboros bűnösségét már tavaly december 11-én kimondta a bíróság, de csak kedden ismertették, miután feloldották a folyamatban lévő eljárás miatt elrendelt hírzárlatot az ügyben. A törvényszék döntése értelmében Pellt már decemberben őrizetbe kellett volna venni, de sürgős térdműtét hajtottak végre rajta, s ezért ez eddig elmaradt.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök szerdán megrökönyödésének adott hangot.

"Elborzadtam és meghökkentem" - mondta a kormányfő. "Szerintem minden ausztrál így érzett, aki olvasta a híreket."

Morrison szerint az ügy rámutatott, hogy senki sem áll a törvények fölött Ausztráliában.

A miniszterelnök jelezte: a kormány megvárja a fellebbezés eredményét, mielőtt fontolóra venné, hogy megfosztja Pellt állami kitüntetéseitől.

A 77 éves bíboros korábban a Vatikán költségvetési ügyeiért felelt a pápai állam mindennapi tevékenységét irányító szentszéki kúrián, és a legmagasabb rangú vatikáni tisztségviselő, akit pedofília miatt elítéltek.

A Vatikán harmadik legmagasabb beosztású tisztségviselőjének bukásával a pápai kormányzat központi részét érinti az egyházi személyek által elkövetett szexuális visszaélések miatti botrány, amely az elmúlt három évtizedben foltot ejtett az egyház hitelességén szerte a világban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?