Emelték az ingatlanadót Dunaszerdahelyen

Dunaszerdahely

Az ingatlanadó emeléséről, a szlovák iskola konyhájának felújításáról és jelzőlámpák felújításáról is döntöttek a dunaszerdahelyi képviselők a legutóbbi testületi ülésen, amelyen módosították a városi költségvetést.

A költségvetés-módosítás tervezett lépés volt, amelyet már az alakuló ülésen jeleztek a képviselők, miután elfogadták az új büdzsét, hogy ne provizóriummal kezdje a város a választási ciklus első évét. Bizonyos információk azonban már akkor hiányoztak, illetve a zárszámadás utáni eredményre is várni kellett.

A város pénzügyi helyzete még jobban alakult a vártnál: Pápay Zoltán, a városháza pénzügyi osztályának vezetője arról számolt be, hogy a város bevétele több mint egymillió euróval lesz magasabb a decemberi előrejelzéshez képest. Pedig már a decemberi prognózis is nagyon pozitív volt, hiszen eleve több mint 600 ezer euró többlettel számolt. Az összköltségvetés eléri a közel 22 millió eurót. A tervezetthez képest emelkedett a visszatérítendő részadó, és mivel emelték az ingatlanadót, ez a tétel is növekedett. Bár a nagyon pozitív mérleg fényében nem volt igazán szükség az ingatlanadó emelésére, a városatyák ezt azzal indokolták, hogy „már régen nem emelték”. Csak Ollétejed városrészre nem vonatkozik az ingatlanadó átlagban 6 százalékos növelése, a gumifeldolgozó által állandósult levegőszennyezésre való tekintettel. Igaz, furcsa módon éppen a levegőszennyezés valószínű okozója, a Dron Industries jutott ezáltal a legnagyobb előnyhöz.

Hájos Zoltán polgármester elmondta, 2019 legnagyobb beruházása a Jilemnický utcai szlovák alapiskola konyhájának és ebédlőjének a felújítása lesz, amely hasonló horderejű lesz, mint amilyen változáson a Szabó Gyula Alapiskola konyhája és ebédlője esett át tavaly. A költségvetés közel 900 ezer eurót különít el erre a projektre. A Szabó Gyula Alapiskola mellett egy sikeres pályázatnak köszönhetően több mint 60 ezer euróból épül egy többfunkciós játszótér.

A Municipal városi tulajdonban levő vállalatnak több mint 60 ezer eurót hagytak jóvá, amelyből a legnagyobb részt a műjégpálya hűtőberendezésének a javítására költik el, de marad pénz a gyűjtőudvar bővítésére is. A Csallóközi vásárral kapcsolatos kiadásokat a város 80 ezerről 95 ezerre emelte, és a városi ünnepekre, megemlékezésekre szánt összeget is emelték 10 ezer euróval.

Már többször volt szó arról, hogy a Fő utcán, a posta előtti gyalogosátkelőt jelzőlámpákkal látnák el. Úgy látszik, ebben a választási ciklusban erre is sor kerül, bár az autósok tapasztalatai szerint nem feltétlenül lenne szükséges, hiszen ezen a szakaszon a megengedett sebesség 30 km/óra, és mivel ez a Fő utca legszűkebb része, akarva-akaratlanul lelassul a forgalom. Ha ehhez hozzájön még a kb. 20 ezer eurós jelzőrendszer, a reggeli és délutáni forgalmi dugók szinte borítékolhatók.

A buszpályaudvartól a Kukučín utcáig tervezett gyalogosút felújítására 25 ezer eurót különített el a város.

A képviselők a városi díjak és kitüntetések jelöltjeiről is döntöttek. A díjakra felterjesztettek között van többek közt Kanovits György volt városi képviselő (MKP), a dunaszerdahelyi városi tv szerkesztője, Petényi György, a városi sakk-klub elnöke, valamint in memoriam Antal András, a kultúra területén nyújtott tevékenységéért.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?