Értékelték az uniós biztosok munkáját

Maroš Šefčovič
Brüsszel |

Megjelent egy, az Európai Bizottság biztosainak munkáját értékelő jelentés, amiben 1769 szakembert kértek meg arra, hogy értékeljék az egyes európai uniós biztosok 2014 és 2019 közötti munkáját.

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energiaunióért felelős szlovák alelnöke 30 százalékos eredményt ért el. Ezzel a 30 mért tisztviselőből a 9. helyezést szerezte meg. Šefčovič feladatai közé tartozott – államfőjelöltként jelenleg a kampány idejére fizetetlen szabadságon van – az energiapiac fejlesztése és az EU függetlenítése olyan beszállítóktól, mint Oroszország. 2015 júliusában 15 közép-, kelet- és délkelet-európai ország közötti megállapodást kötött, hogy felgyorsítsa a gázösszeköttetések létrejöttét, és hogy javítsa az ellátás biztonságát.

Šefčovič azonban gyakran háttérbe szorult az energiaügyi biztos Miguel Arias Cañete miatt. Nem tudott tárgyalásokat kieszközölni Moszkva és Kijev között a hosszú ideje tartó földgázvita témájában. Ehelyett Németországnak kellett közbelépnie, miután a Kreml nem ismerte el Šefčovičot megfelelő autoritású közvetítőnek. Egy rövid ideig a szlovák biztos nevét is emlegették azzal kapcsolatban, hogy a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége őt jelölheti majd az Európai Bizottság elnökének. A szövetség jelöltje végül azonban Frans Timmermans lett. A szlovák biztos januárban fizetetlen szabadságra ment, hogy a Smer által támogatott jelöltként részt vegyen a májusi államfőválasztáson.

Egyetlen olyan biztos volt, aki a 20 százalékot sem érte el: a fideszes Navracsics Tibor egykori magyar miniszterelnök-helyettes kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztos (19 százalék), amely csak az utolsó, 30. helyre volt elég. Navracsics annak ellenére sem érte el a 20 százalékot, hogy hozzá tartozik a legnépszerűbb program, az Erasmus+. A fideszes biztosnak még azt is sikerült elérnie, hogy a 2021 és 2027 közötti időszakban megduplázzák a programra fordított pénzt, így a jövőben 30 milliárd euró jut az Erasmusra.

A legjobb értékelést a dán biztos, Margrethe Vestager (versenyjog, 50,2%), az olasz Federica Mogherini (külpolitika, 49,6%) és a holland Frans Timmermans (alapjogok, 46,9%) érte el.
A jelentést a Burson Cohn & Wolfe kommunikációs és PR-ügynökség készítette egy közvélemény-kutatás alapján. Az összefoglalóban nem szerepel, milyen szempontok alapján választották ki, hogy kinek küldenek kérdőívet. Összesen 1769-en küldtek vissza válaszokat. Legnagyobb részben brit, francia, német, belga és olasz nemzetiségű válaszadók mondták el a véleményüket, akiknek azonban 38,5 százaléka Belgiumban lakik. (index, europedecides.eu, czg)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?