A Tisztességes Szlovákiáért országjáró turnén biztatja szavazásra az embereket

Tisztességes Szlovákiáért
Pozsony |

A Tisztességes Szlovákiáért Kezdeményezés motiválni akarja az embereket, hogy vegyenek részt a márciusi elnökválasztáson és felelősségteljesen szavazzanak. Ezért egy kéthetes „országjáró turnéra” indulnak, melynek keretében 40 várost látogatnak meg, ebből 12 helyen beszélgetéseket is szerveznek.

A kezdeményezés képviselői leszögezték, hogy az elnökválasztás első fordulója előtt nem fognak konkrét elnökjelöltet támogatni, csupán a választás fontosságáról akarnak beszélni az emberekkel és arról, miért kell megismerni és figyelmesen nyomon követni az egyes jelöltek tevékenységét. Mindezt hétfői sajtótájékoztatójukon jelentették be Pozsonyban.

Juraj Šeliga aktivista hozzátette: motiválni és mobilizálni akarják az embereket, akiknek az elnökválasztásról szóló újságokat, könyveket, illetve kérdőíveket is visznek. Az állampolgároktól azt akarják megkérdezni, hogyan képzelik el a tisztességes Szlovákiát, milyen problémákkal küzdenek, hogyan tekintenek az államfői hivatalra és hogy részt vesznek-e a választáson.

„Kötelességünknek tekintjük, hogy beszéljünk az emberekkel arról, miért fontos, hogy Európa-párti, demokratikus értékeket képviselő elnököt válasszunk, aki elutasítja az összeesküvés-elméleteket, a gyűlöletkeltést és nem híve a neofasizmusnak” – mondta Šeliga.

 

Kapcsolódó cikkünk

A kezdeményezés leszögezte, hogy szlovákiai turnéja nem egy konkrét jelölt melletti kampányrendezvény. „Aszerint választottuk ki az egyes városokat, hogy hol vannak jelen a kollégáink, vagyis a társszervezők, illetve aszerint is, hogy hol szokott alacsony lenni a részvétel, és hol élveznek támogatást a fasiszta pártok, tehát hol van szükség párbeszédre az ország demokratikus irányultságáról és a választások fontosságáról” – pontosított Eva Lavríková aktivista. Az országjárás költségeit a kezdeményezés transzparens számlájáról fedezik, melyre Šeliga elmondása szerint a szlovákiai lakosoktól kapott pénzadományok érkeznek. Hozzátette: 2018 márciusától mostanáig 190 000 euró gyűlt össze a számlán.

Szlovákiában tizennégy jelölt pályázik a köztársasági elnöki posztra, két nő és 12 férfi. Ábécé sorrendben a következő jelöltek indulnak az államfőválasztáson: Bugár Béla, Zuzana Čaputová, Martin Daňo, Štefan Harabin, Eduard Chmelár, Marian Kotleba, Milan Krajniak, František Mikloško, Robert Mistrík, Maroš Šefčovič, Róbert Švec, Bohumila Tauchmannová, Juraj Zábojník és Ivan Zuzula.

Az elnökválasztás első fordulójára március 16-án kerül sor, a második kör március 30-án esedékes.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?