Čaputová nyer az előrejelzési modell szerint

Čaputová
Pozsony |

Az elnökválasztás alakulásával foglalkozó előrejelzési modell szerint jelenleg Zuzana Čaputová a legesélyesebb jelölt. Grigorij Mesežnikov politológus nem zárta ki Čaputová győzelmét, de felhívta a figyelmet, hogy az elemzés adatait óvatosan kell kezelni.

Az előrejelzési modell összeállítói két tényezőt vesznek figyelembe: az egyes felmérések eredményeit és a fogadóirodák által meghatározott szorzókat. Ezek alapján a legesélyesebb jelöltnek Čaputová tűnik, jelenleg 25 százalék esélye van a győzelemre. A második helyen Maroš Šefčovič áll több mint 22 százalékkal, őt követi Robert Mistrík csaknem 20 százalékkal. A negyedik legesélyesebb jelölt Štefan Harabin, neki több mint 12 százalék esélye van a győzelemre. A többi jelölt jócskán elmarad az élen álló négyestől: Marian Kotleba 4,53 százalékon áll, mögötte Bugár Béla 4,36 százalékkal. Menyhárt Józsefnek a visszalépése előtt 0,8 százalék körüli esélye volt. A modellből már azóta eltávolították.

Čaputová nagyot hajrázott

A modell úgy lett kialakítva, hogy folyamatosan reagáljon az új felmérésekre, valamint a szorzók változásaira, vagyis a győzelmi esélyeket már a kampány kezdete óta végig lehet követni. A legesélyesebb jelöltnek tavaly Mistrík számított, az esélyei egész évben 30 százalék körül mozogtak. Ez azzal magyarázható, hogy a jelöltek közül ő volt az első, aki nagyszabású kampányba kezdett. Čaputová esélyei ehhez képest tavaly egyszer sem emelkedtek 20 százalék fölé. A kettejük közti verseny főként januárban élesedett ki. Miután Maroš Šefčovič bejelentette indulását, mindkét jelölt nagyot zuhant, Šefčovič pedig azonnal a legesélyesebb jelöltté vált. Mistrík esélyei azóta szinte állandóan csökkenek, jelenleg el sem éri a 20 százalékot. Čaputová ehhez képest az utóbbi héten 15 százalékot növekedett. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a legfrissebb felmérésekben már nagyon közel került Mistríkhez: az AKO közvélemény-kutató intézet felmérésében például már 1 százalékon belülre került. Az ország 3 legnagyobb fogadóirodája szintén Čaputovát tartja a legesélyesebbnek.

A jelenleg 4. helyen álló Harabin népszerűsége is csökkeni látszik. Tavaly nyáron az esélyei még megközelítették Mistríkét, Šefčovič indulása azonban őt is meggyengítette. 

Többen esélyesek

Grigorij Mesežnikov lapunknak elmondta, hogy nem szabad teljes mértékben a modell eredményeire hivatkozni, hiszen a fogadóirodák szorzóira alapozni félrevezető lehet.

„Azt hozzá kell tennem, hogy a fogadóirodák nem szociológiai intézmények, ezért óvatosan kell bánni az előrejelzéseikkel. Ettől függetlenül Čaputová valóban a legesélyesebb jelöltek közé tartozik, a kampányának köszönhetően a népszerűsége egyre csak nő. Šefčovič is a legerősebb jelöltek egyike, de úgy gondolom, hogy a Smerrel való együttműködése nagyot ront az esélyein. Természetesen Mistríket sem szabad leírni. Véleményem szerint hármójuk közül bárki bekerülhet a második fordulóba” – mondta lapunknak a politológus.

Vallónál már bejött

A modell készítői szerint a fogadóirodák becslései is a nyilvánosan elérhető információk alapján készülnek, így valósághű képet adnak az egyes jelöltek népszerűségéről. „A szorzók összesítésével megközelítőleg pontos adatokat kaphatunk a jelöltek győzelmi esélyeiről” – olvasható a modell weboldalán. A készítők hangsúlyozták, hogy egy ehhez hasonló modellel tavaly sikerült megjósolni Matúš Vallo pozsonyi főpolgármester győzelmét is. 

A modell www.ktovyhravolby.sk nevű internetes oldalon érhető el.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?